Boktips i november

November, tända ljus, en kopp violté i soffan med sköna pläden över fötterna. Till detta några boktips:

Femtio nyanser av honom av E L James.
Ett uppenbart tips denna november är den bok “alla pratar om” just nu. Studenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey och blir helt betagen. Men Christian Grey är ingen vanlig man utan en man med många hemligheter…. En bok som är minst sagt svår att lägga ifrån sig.

Springa med åror Av Cilla Nauman
Augustprisnominerade Cilla Nauman har skrivit en bok om modet att våga vara sig själv, om föräldrars vilja att kontrollera sina barn och om klassgränser. Stadsflickan Johanna kommer från staden till Monika som lever ensam tillsammans med sin far Ivan på landet. Johanna och Monika utvecklar en stark men ganska sorglig vänskap. Handlingen växlar mellan Monikas tankar både i nutid och dåtid och beskriver hur den historia man bär med sig formar en till den man är och om saknaden efter allt det som en gång var.

Nattvakten av Sara Waters
I efterkrigstidens London bor Kay. Under kriget har hon sett saker hon inte önskar att hennes värsta fiende ska behöva se och med sig har hon hur blitzen för alltid har förändrat henne. En historia om förbjuden kärlek mellan två kvinnor och om ungdom som sakta sakta glider en ur händerna.

Budskap från andra sidan av Marlo Morgan
En amerikansk kvinna vandrar med en stam aboriginer genom Australien. Vandringen tar fyra månader och den kvinna som började sin vandring är inte alls den samma som den som kommer fram. Om att verkligen hitta sig själv och konsten att leva i total harmoni med naturen utan att göra någon åverkan på den.

Håkan Nesser – Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
“Det blir en hård sommar”, säger den 14-årige Eriks far. Och det blir det. Det är sommar i Närke i början av 60-talet, Erik och hans vän Edmund ska tillbringa sommaren i familjens sommarstuga tillsammans med Eriks 10 år äldre bror Henry. En sommar som fylls av 14 åriga pojkars funderingar om livet, kärleken och döden – och Henrys umgänge med Ewa Kaludis, en vacker blondin som alla pojkar trånar efter. År 1998 kom denna pärla av Nesser. Från första sidan till sista har man en feel good känsla i hela kroppen. Språkligt är den underbar, jag fullkomligt älskar Nesser och jag läser den nog snart igen.

Torka aldrig tårar utan handskar. Del 1. Kärleken. Jonas Gardell
Stockholm, 1980-tal, Rasmus och Benjamin är djupt förälskade. Alla ord jag försöker skriva om denna bok känns bara…futtiga. Läs den, vänta på del 2 som kommer nästa år och, om du inte redan gjort det,  se filmatiseringen av de tre delarna på SVT Play. Jonas sa i en intervju att han ser det som ett hedersuppdrag att få ha skrivit dessa böcker och manus till filmatiseringen, ett hedersuppdrag att få berätta många unga mäns historia. Och jag – jag ser det som ett hedersuppdrag att få läsa och se Jonas historia.

Och på mitt nattygsbord…

7 jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
Fyndigt och tragikomiskt relationsdrama som börjar med meningen “Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans.” På sin frus födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, i samma veva dör Judds far vars sista önskan är att familjen ska sitta shiva, judisk sorgevecka. Dråpligt, roligt och stundvis väldigt sorgligt om att livet inte alltid (eller kanske aldrig) blir som man tänkt sig.

Eco chic : the savvy shopper’s guide to ethical fashion av Matilda Lee
Om att shoppa etiskt, moraliskt och hållbart med tanke på miljön.

Trevlig läsning!

önskar Christel