Påskekrim!

UntitledAtt läsa deckare och thrillers är alltid aktuellt för oss som gillar den här genren, men Påskekrim är ett kul begrepp som vårt naboland Norge har lanserat och som vi gärna anammar. Så oavsett om du sitter i en hytte på fjället eller hemma i läsfåtöljen,  här kommer några tips på spännande ”Krimis”!

 

 

krim3

En debutant inom deckargenren är Malcolm Mackay med Lewis Winter måste dö och detta är den första i en trilogi om Glasgows undre värld

” Huvudperson i denna originella, thrillerartade historia är den frilansande yrkesmördaren Calum MacLean, en empatilös yrkesman som kallblodigt utför maffiabossars uppdrag att decimera konkurrenternas antal. MacKay skildrar rättframt ett av hans uppdrag – utan minsta förhärligande av våldet. Hans nyktert behärskade berättarstil koncentrerar sig på att ge en genomträngande bild av den brutala, människoföraktande värld Calum och hans likar lever i. Personskildringen är så nyanserad att Calum och hans medagerande blir trovärdiga i det grymma spel om makt som är deras enda mål i livet. En delvis korrumperad polismakt intar en framträdande plats i den närmast objektivt hållna berättelsen. MacKays roman blir så en avslöjande samhällsskildring med ett icke oväsentligt djup. Den rymmer också en stark spänning, dock av ett annat slag än den gängse kriminalromanens.” Ingvar Engvén, BTJ

krim4

Från samma förlag Minotaur (ofta en garant för bra deckare!) kommer En omöjlig död av Ian Rankin.

”Ian Rankin, skotte, född 1960 har för alltid placerat sig i deckarlitteraturhistorien med sina 19 böcker med sin polishjälte Rebus i fokus. Bl.a. har författaren belönats med en Diamond Dagger och en Edgarstatyett. 2009 började Rankin om på nytt, då han lät utge Misstro (på svenska 2010) med kommissarie Fox som huvudperson. En omöjlig död är uppföljaren till denna och kan läsas fristående. Fox och hans närmaste kollegor får i uppdrag att utreda en historia då några polismän vittnat för en sexualbrottsmisstänkt polis vid namn Paul Carter. Så mördas Carter och komplikationer tillstöter. Intrigen är välgjord – utom på slutet då vett och sans tycks försvinna. Språket är välformulerat och dialogen i högsta grad spänstig. Person- och miljökarakteristiken håller hög klass och snart kommer kommissarie Fox säkerligen att vara lika viktig i dieten som Rebus för den deckarläsande allmänheten, då Rankin fortsätter att ge läsaren högkvalitativ underhållning av bästa märke.” Sven-Ingmar Pettersson, BTJ

Finns även att lyssna på via E-lib (obs! endast via dator, ej smartphone el surfplatta)

krim5

Deon Meyer skriver initierat om Sydafrika och livet efter apartheid som ingalunda är utan problem, korruption, sociala och ekonomiska problem och hat mellan folkgrupper.

”Det framstår som tydligt att Deon Meyer med Den sista safarin är ute efter något annat än att enbart berätta en spännande historia. Händelserna som drabbar den sydafrikanska miljonärskan Emma Le Roux och hennes livvakt Lemmer är visserligen dramatiska och mycket livfullt skildrade. Dessa bleknar ändå inför skildringen av ett samhälle i Sydafrika med stora ekonomiska intressen, med ett djurliv och natur som står inför katastrofens rand och där de kulturella, sociala och ekonomiska klyftorna kan förefalla enorma och omöjliga att överbrygga. Det hela är effektivt och sparsmakat serverat i en tappning som för tankarna tillbaka till den hårdkokta genrens mästare, låt säga en Raymond Chandler eller Dashiell Hammett. Detta är en spänningsroman som lämnar avtryck efter sig (för att travestera titeln på en av Meyers tidigare romaner). Den svenska språkdräkten förefaller att vara utan anmärkning” Gustaf Rothelius, BTJ

Finns som e-bok via E-lib.

krim6

Från Sydafrika till Kanada och Fader Död av Giles Blunt. Giles Blunt har skrivit flera deckare med kriminalkommisarie John Cardinal.

”Den kanadensiske författaren Giles Blunt (f. 1952), som 2001 nominerades till The Silver Dagger för Forty words for sorrow (2000), debuterade 1989 med Cold eye. Han har gett ut en handfull kriminalromaner. Fem är översatta till svenska. Fyra har, liksom i Fader Död, kriminalkommissarie John Cardinal, som huvudperson. Bokens händelser utspelas i nutid i trakterna kring den lilla staden Algonquin Bay i sydöstra Kanada. Ett dubbelmord inträffar. I ett sommarhus vid en sjö påträffas två huvudlösa kroppar. De mördade är ryssar och de har besökt den årliga pälsauktionen i området. Det är början till en fruktansvärd mordhärva. Kommissarie Cardinal försöker utreda vad som hänt. Boken är med sina 350 sidor omfångsrik och historien hade inte förlorat på att beskäras något. Miljön och iscensättningen är annorlunda och intressant. Författaren skriver väl och lyckas hålla intresset vid liv genom hela framställningen.” Lennart Behrendtz, BTJ

krim7

Vår svenska Marie Hermanson har skrivit en märklig roman som till det yttre är mycket olik en vanlig deckare men fruktansvärt spännande.

”Himmelsdalen kan beskrivas som en skräckhistoria kombinerad med tankeväckande samhällskritik – ett slags psykiatrins dystopi med science fictioninslag. Daniel och Max är enäggstvillingar och lika som bär. De har inte träffats på många år. När Max skriver till sin bror och ber honom besöka honom på en rehabiliteringsklinik i Schweiz åker Daniel dit. Max ber tvillingbrodern att ta hans plats ett par dagar eftersom han behöver ordna upp sina affärer med maffian i Italien. Max återvänder emellertid inte – och ingen vill tro på Daniel när han säger att han inte är Max. Daniel upptäcker att han är instängd i Himmelsdalen. Fantastiska skräckscenarion, oväntade vändningar och dramatiska avslöjanden följer. Marie Hermanson har hittills skrivit tio romaner, bl.a. Värddjuret (1995), som även dramatiserats, och den uppmärksammade Musselstranden (1998). Alla hennes böcker handlar på något sätt om instängdhet. Himmelsdalen är en spännande, lättillgänglig bok som väcker en hel del frågor.” Eva Haskå, BTJ

Finns som e-bok via E-lib.

krim8

Journalisten och dramatikern Tove Alsterdal romandebuterade med Kvinnorna på stranden och har sedan skrivit I tystnaden begravd.

”Efter den mycket lyckade deckardebuten med Kvinnorna på stranden (2009), som mestadels utspelade sig i Spanien, kommer här författarens uppföljare i en helt annan miljö men med minst lika spännande intrig. Den unga journalisten Katrine kommer hem till Sverige från London för att se till sin dementa mamma. Hon upptäcker då att någon lämnat ett ofattbart högt bud på familjens förfallna släktgård uppe i Tornedalen som Katrine inte ens känner till. Så hon far upp till Kiviskanga. Den legendariske skidåkaren Lapp-Erik i granngården mördas brutalt och en invecklad släkthistoria med förgreningar in i det forna Sovjetunionen och tillbaka till 1930-talet rullas upp. Alsterdal har förmågan att skildra både människor och miljö på det mest fängslande vis vare sig det gäller det storslagna norrländska landskapet eller det nutida Sankt Petersburgs skrämmande torftighet. Rysk ekonomisk brottslighet och svensk utflyttningsbygd skildras insiktsfullt och med stor spänning. Den norrländska naturen ger en mäktig bakgrund. Detta är en fin uppföljare och en härlig läsupplevelse.” Ria Törngren, BJT

Finns som e-bok via E-lib

krim9

Fallet Vincent Franke är Christoffer Carlssons mycket lyckade debut om antihjälten Vincent Franke.

”Vincent Franke, naturbegåvning som morfinist och smålangare, har just muckat från häktet när en av de ytterst få han kan kalla vänner dumpar en bunden tjej i hans lägenhet. Det är på Pastors order, och honom nekar man inte. Vincent blir nu indragen i en dödlig härva som involverar de mer hårdkokta delarna av Stockholms undre värld och snart behöver han mer, mycket mer än morfinets lugn för att hålla samman sin värld. Fallet Vincent Franke är en tätt skriven psykologisk spänningsroman med högt driv i handlingen. Den har en snygg stilistik som för berättelsen framåt och ibland ger ett vackert sken av metaforik, stiliga miljögestaltningar och levande inre monologer. Har man överseende med att karaktärerna är tydliga men lite klichéartade och kanske några omotiverade, mindre svajningar i tempot är detta en riktigt bra och välgjord psykologisk kriminalroman. Christoffer Carlsson är född 1986 och studerar till kriminolog. Fallet Vincent Franke är hans debutroman.” Emil Ekeblad, BTJ

Finns som e-bok via E-lib

Text: Karin Ekström