Mötesplats Sociala Medier 2013

Engelska

Igår gick den fjärde upplagan av konferensen Mötesplats Sociala Medier 2013 i Borås av stapeln och biblioteket var på plats. Det är en systerkonferens till Mötesplats Borås som anordnas varje höst av Bibliotekshögskolan. Huvudnumret på konferensen var Joakim Jardenberg som tilldelas det första nyinstiftade Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medie-pris. Hans presentation efter utdelningen var tänkvärd men med mycket humor och kärlek till vilka möjligheter som tekniken hos sociala medier ger oss. Att det till exempel är viktigt att komma ihåg att det inte är sociala medier som uppfunnit näthatet utan att vi istället ska använda tekniken hos medierna för att komma åt problematiken kring det. Han avslutade det hela med ett väldigt enkelt budskap: Be honest and do good shit!

Andra talare under eftermiddagen var Leif Pagrotsky som diskuterade sina erfarenheter kring Twitter som verktyg och hur han ser det som en möjlighet att återta makten över vad som är/blir stort i media och föra fram en alternativ agenda ur ett annat perspektiv. Anders Mildner fick publiken att fundera över hur internets delningslogik påverkar vårt innehåll. Vi vet oftast vad som kommer generera mycket uppmärksamhet, väljer man då bort sådant som inte kommer göra det? Detta är viktiga frågor som inte bara journalister bör fråga sig utan alla som jobbar med sociala medier i organisationer och myndigheter. Tråden plockades upp av Mathias Klang som upprörde en del i publiken genom att säga att myndigheter inte ska ha humor, jag valde att tolka det som om att man visst som myndighet kan ha humor i sina budskap men att det självklart skall vara anpassat till det medium man använder. Humor i sig får aldrig skymma budskapet eller vara direkt olämpligt. Det kan aldrig vara ett mål för en myndighet att vara populär i sociala medier.

Det var en oerhört intressant eftermiddag och som deltagare hade man egentligen bara en fråga; vart var kakan till eftermiddagsfikat?

Boktips från dagen som förmedlades från scenen som finns på biblioteket:

Lawrence Lessig: The future of ideas (e-bok)

The-Future-of-Ideas-Cover

Nicholas Carr: The shallows : what the Internet is doing to our brains

The-Shallows

Fredrik Alverén: Såld på nätet

sald_pa_natet_priset_du_betalar_for_gratis-alveren_fredrik-19055447-frntl

Text: Lisa Carlson