Sommarläsning! Tips från biblioteket

Engelska

Sommaren står för dörren och förhoppningsvis finns tid för rekreation och avkoppling. Dags alltså för några förslag på böcker att ägna sig åt under lediga dagar.

Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu
detevigaDet här är den internationellt mycket uppmärksammade debuten från den unga israeliska författaren Shani Boianjiu.

Yael, Avishag och Lea växer upp tillsammans i en dammig israelisk by vid den libanesiska gränsen. De går sista året på gymnasiet och försöker lindra den känsla av leda som är typisk för tonårstiden. Efter examen blir de inkallade till armén för militärtjänstgöring. Yael utbildar skyttar. Avishag arbetar som gränsvakt. Lea är militärpolis och föreställer sig historierna bakom de ansikten som passerar genom vägposteringen dag efter dag. De unga kvinnorna drillas hårt och förbereds på ett ögonblick som kanske aldrig kommer. De lever mitt i den konflikt som vi ständigt hör talas om, men sällan fått uppleva så intimt som här. Shani Boianjiu har skapat en oförglömligt intensiv värld, där våldet är granne med kärleken. Det är roligt, absurt och hjärtskärande, berättat med en helt egen röst.

“Det här är en viktig bok för den som vill sätta sig in i hur det är att leva, särskilt som ung kvinna, i dagens Israel. Tonårsledan, stämningarna, bristen på framtidstro, skildras med ett starkt, intensivt språk och en röst som inte liknar någon annan.”
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Monomani av Sami Said

samiEfter debutboken Väldigt sällan fin, kommer nu Sami Saids andra roman Monomani.

För att kunna skriva klart sin roman var huvudpersonen i Monomani, Sami, tvungen att försvinna. Han bröt sig loss och stängde in sig i en värld dit ingen hade tillträde. Inte ens Sara, den person som kommit honom närmare än någon annan.

Monomani är det brev Sami skriver till Sara när han äntligen blivit klar. Det är en enda lång ursäkt och en gripande kärleksförklaring. Men det är också historien om vad det egentligen var som hände. Varför var han tvungen att bryta med allt?

Monomani handlar om skrivandets villkor: om disciplin och självpålagda straff, ensamhet, tvivel och den eld som får honom att fortsätta, trots att allt omkring honom rasar. Här finns samma språkliga briljans och drastiska humor som i debuten Väldigt sällan fin, men även ett annat allvar. Skrivandet är på liv och död. Men om kärleken också är det, är det för sent?

”Said visar nu att han inte är något enboksfenomen, utan en av sin kulls främsta begåvningar.”
Karin Olsson, Expressen

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Alys, Always av Harriet Lane

alysEn ännu ej översatt debut av den förra journalisten Harriet Lane har rönt stor uppmärksamhet.

Harriet Lane har jobbat på och skrivit för bl.a. The Tatler, The Observer och The Guardian. Miljöerna och människorna i hennes debutroman är hemmaplan, och det märks. Jagberättaren Frances, 30 +, är en grå mus. Hon arbetar på litteraturredaktionen på en tidning, där hon rättar andras texter och annat trist. En kväll får hon se en kraschad bil, och håller det döende olycksoffret sällskap i väntan på ambulansen. Kvinnan i bilen var Alys Kyte, hustru till den uppburne författaren Laurence – och Frances ser första pinnen på karriärstegen. Hon blir bekant med familjen Kyte, och när man känner Någon kan man själv bli Någon. Frances skicklighet i att läsa av och manipulera människor blommar. Hon är egentligen rätt läskig, fast hennes mest själviska och kyliga drag syns tydligast mellan raderna. Och den elitistiska kvasiintellektuella Londonvärld Frances vill klättra i kläs av inpå bara skinnet. Resultatet är en fantastiskt välskriven, smart och skarp, ironisk dramakomedi. – Annika Johansson, BTJ

“Wonderfully observed…This is a gripping, psychologically complex achievement, whose greatest success is its lingering sense of unease.”– The Telegraph (UK)

I bibliotekskatalogen

Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe

bokklubbenWill Schwalbe har skildrat sin mors sista två år innan hon går bort i cancer i bukspottskörteln.

»Vad läser du?« Det är frågan som Will Schwalbe ställer till sin mamma, Mary Anne, när de sitter tillsammans i väntrummet på cancermottagningen.

Bokklubben vid livets slut är den sanna historien om en man och hans mamma, som startar en »bokklubb« som för dem närmare varandra i slutet av hennes liv. Under två år för Will och Mary Anne samtal som är på samma gång vittgående och djupt personliga, drivna av en gemensam passion för läsning. Läslistan hoppar mellan klassiker och populära böcker, lyrik och deckare, det fantastiska och det andliga. Will och Mary Anne delar sina förhoppningar och sin oro med varandra och återupptäcker sina liv genom sina favoritböcker.

Bokklubben vid livets slut är en rörande berättelse om förlust och samtidigt en glädjefylld och ofta humoristisk hyllning till livet.

”Sympatisk skildring av sjukdom, död och litteratur” LitteraturMagazinet, Nina Fries

I bibliotekskatalogen

Barnmorskan i Hope River av Patricia Harman

barnmorskanOm förra boken handlar om livets slut är här en roman om livets början.

I depressionens Virginia tar Patience Murphy jobbet som ingen annan vill ha. I hennes tuffa vardag som barnmorska delar hon i ena stunden föräldrars sorg över ett förlorat barn för att i nästa stund dela lyckan inför ett nytt liv. Sitt eget känsloliv förvarar Patience dock bakom ett hårt pansar, som även döljer en mörk hemlighet. När den svarta flickan Bitsy dyker upp tvingas Patience omvärdera mycket, och deras oväntade vänskap blir en tändande gnista.

»Patricia Harmans debutroman är ett litet mästerverk som letar sig in i hjärtat för att stanna.« Kulturdelen

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Fallet Collini av Ferdinand von Schirach

fallet

Ferdinand von Schirach (f. 1964) är både författare och välkänd tysk försvarsadvokat. Han är barnbarn till Baldur von Schirach (1907-1974), som under Nürnbergprocessen dömdes till 20 års fängelse för sin medverkan i de nazistiska illdåden.

I trettiofyra år har italienaren Fabrizio Collini arbetat som verkmästare på Mercedes-Benz, duglig och lågmäld. Och så en dag mördar han en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. Helt utan orsak, som det ser ut.

Advokaten Caspar Leinen blir anvisad fallet. Men det som ser ut som en karriärmöjlighet blir en mardröm för honom. Den döde visar sig vara Hans Meyer, en ansedd tysk företagsledare och farfar till en av Leinens bästa vänner. Leinen minns honom som en fin och godhjärtad man.Eftersom Collini tiger om sina motiv för mordet måste Leinen själv leta i mordoffrets bakgrund. Där hittar han ett spår tillbaka till andra världskriget, som kastar nytt ljus över både gärningsmannen och offret.

“Ferdinand von Schirach har samma förmåga som Dürrenmatt att kasta om de moraliska perspektiven så att en hisnande känsla uppstår.”
Kristianstadsbladet

I bibliotekskatalogen

När duvorna försvann av Sofi Oksanen

oksanen

Den finländska författarinnan Sofi Oksanen fick sitt publika och internationella genombrott med sin tredje bok, romanen Utrensning som kom 2008 (på svenska 2010). Nyligen fick hon Svenska Akademiens nordiska pris.

“Jag hade letat ett bra tag efter en lämplig huvudperson till min roman, när jag av en ren slump hittade en förebild som passade. Jag hade tema och motiv ganska klara för mig, men jag saknade ett ansikte. 2009 läste jag en artikel om flera olika historiska personer som alla skulle ha kunnat spela roller i min berättelse eftersom de på olika sätt hade påverkat historien, och fortfarande i dag påverkar hur vi ser på och förstår det förflutna.

Men en av dessa personer stack ut. Det var en man som hyste en obegränsad beundran för sin tids stora celebriteter – flygare – och som själv ville bli det. Han spelade flygare, berättade historier om farliga situationer han ahde upplevt under flygningar och talade om alla berömda passagerare han haft. Han lät fotografera sig som pilot.

Men han flög aldrig. Han hade inte ens licens.

Jag började arbeta på min roman genom att se filmer med flyguppvisningar, lärde mig skjuta med en finsk k-pist, och tänkte på mannens fru, och deras äktenskap, som byggde på en lögn.”

Sofi Oksanen, maj 2012

“När duvorna försvann är en märklig roman. Spännande, gripande, fasansfull, och väldigt skickligt skriven.”
Jenny Högström, Helsingborgs Dagblad

I bibliotekskatalogen

Slutligen några förslag på pocketböcker som kan vara lätta att ha med sig på tåget eller på stranden.

Förlåtelsen av Hanne-Vibeke Holst

holst

Förlåtelsen är en dramatisk släkthistoria, aktuell nutidsskildring och psykologisk spänningsroman om ödesdigra hemligheter. Handlingen sträcker sig från april 1940 till juli 2012 och vi möter fyra generationers såriga relationer med start hos en nordjylländsk prästfamilj. Prästen, motståndsmannen Thorvald och hans lojala hustru har tvillingsönerna Leif och Leo, födda 1932, vars relationer gestaltas som ett modernt Kain och Abeldrama. Tvillinglikheten utnyttjas hänsynslöst, då de förälskar sig i samma flicka, svenskan Ninni. Bokens centrum och nav är Ninnis dotter Helena, framgångsrik operaregissör och konstnärlig ledare för Berlinoperan. Helenas trotsfyllda dotter Sophie med fästmannen Khalil kommer till Berlin för att närvara vid en viktig prisceremoni 2011 när Helena belönas av Förbundsrepubliken för sitt mod att uppföra en kontroversiell opera. På ett sätt som inte ska avslöjas kommer dolda sanningar, hemligheter, svek och lögner genom decennierna i dagen och leder slutligen fram till någon form av förlåtelse/försoning. Holst skapar meningsfull spänning genom att växla synvinkel, skifta tidsplan och successivt låta läsaren ta del av sanningar, som de inblandade inte har. – Karin Engvén, BTJ

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Ondskans pris av Set Mattsson

mattson

Malmö maj 1945. Utmärglade flyktingar från det krigshärjade Europa kommer till Malmöhus. Alla bär de en historia nästan ofattbart tung. Några är extra rädda – de har gjort saker under kriget som de inte vill att någon ska känna till. När en ung kvinna mördas en natt efter ankomsten anar polisen motiv från kriget. Douglas Palm, kriminalöverkonstapel, tar sig an fallet. I vardagsarbetet för kriminalaren Palm dyker pedofiler, sensationslystna journalister och vanliga människors små felsteg upp, och historien ger oss en intressant bild av den tidens Malmö. Romandebutanten Set Mattsson berättar med inkännande blick om olika människoöden som vävs samman och ger en spännande samhällsbild från tiden. Lösningen på mordgåtan ger en bitter smak och en insikt om människans ondska i trängda lägen. – Annette Larsson, BTJ

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Även tystnaden har ett slut: mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln av Ingrid Betancourt

Betancourt

Den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt kidnappades av den colombianska FARC-gerillan under valrörelsen 2002. I sex och ett halvt år hölls hon fången i Amazonas djungel innan hon slutligen kunde fritas i en militäraktion. Denna bok är hennes personliga berättelse om hennes tid som gisslan. Här berättar hon om sina farofyllda flyktförsök i den okända djungeln, om ständiga umbäranden och uppbrott från fångläger. En mardrömslik tillvaro där hon hela tiden slits mellan hopp och förtvivlan om att någonsin få se sina anhöriga igen. Hon försöker att göra något meningsfullt av tillvaron som att studera lexikon och att lära sig väva. Men framförallt arbetar hon mentalt med att inte förlora sin stolthet eller tron på mänskligheten. Det finns inte en onödig rad i denna välskrivna bok. Här finns träffsäkra personporträtt och miljöskildringar. Den kan läsas som en äventyrsroman samtidigt som den handlar om mänskligt beteende under civilisationens fernissa. – Pia Holmström, BTJ

I bibliotekskatalogen

För då minns jag kärleken av Charlotte Alfvin och Minna Tunberger

minns

Charlotte Alfvin förlorade sin sambo i tsunamin i Thailand den 26 december 2004. Hon överlevde själv med ett söndertrasat ben och fick genomgå sjukhusvistelser med många operationer och tryckkammarbehandlingar. Hon överväldigades av sorg och saknad efter sin sambo och drabbades av post-traumatisk stress med vatten- och reseskräck, panikattacker och överlevnadsskuld. Charlotte behandlades med olika psykoterapeutiska metoder och återvände senare till olycksplatsen i Thailand. Författaren upplever att hennes sambo talar till henne som en inre röst som säger att hon kan gå vidare i livet. Boken avslutas med författarens tack till alla som funnits vid hennes sida för att övervinna traumat och hjälpt henne med alla svårigheter. Det är en intensiv och välskriven skildring med hjälp av spökskrivaren Minna Tunberger. Det är en berättelse med många plågsamma detaljer, men också en skildring av en fördjupad personlighetsutveckling under åren efter traumat. Den som är intresserad av tsunamin 2004 och av post-traumatisk stress och dess behandling har mycket att lära av denna bok. – Kent Lindkvist, BTJ

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Mannen från Albanien : en roman om ett förräderi

mannen

Det är höst i början av 90-talet och järnridån har fallit. I Stockholm störtar en man mot sin död från Erstaterrassen. Mannens identitetshandlingar tyder på att han är från Albanien men detta förnekas av de albanska myndigheterna. I bakgrunden finns en grupp människor som begravt sitt förflutna men behållit sina lojaliteter. Bland dessa finns ett förräderi som långsamt uppenbaras när den albanska mannen dyker upp i Stockholm. Fonden utgörs av existenser från det kalla krigets dagar och politiska rörelser i 60- och 70-talens Sverige, och författaren beskriver hur man strävade efter politisk nyordning, blev övervakad samt hur opportunistiska politiska kappor vändes beroende på hur vinden blåste. Detta är Magnus Montelius debutroman. Till vardags är han miljökonsult med bl.a. uppdrag på Balkan. Det är en lyckad politisk thriller, där Montelius väver ihop intrigen med trovärdiga person- och miljöskildringar på ett välskrivet sätt och där gestaltningen av tidsandan övertygar. – Jonathan Pearman, BTJ

I bibliotekskatalogen

Som e-bok (Obs! Du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord)

Samlade dikter och prosa 1954-2000 av Tomas Tranströmer

samlade

Av de svenska lyrikerna har jag speciellt två favoriter. En av dem är den även internationellt uppmärksammade – och översatte – Tomas Tranströmer. Båda mina favoriter har ett, i litteraturvetenskaplig bemärkelse, romantiskt och subjektivt sinnelag; naturen är full av tecken och under, som gjord för epifaniska ögonblick, minnen och tidsepoker kan virvla ihop, liksom människan kan virvla mellan mikro- och makrokosmos på bara ett radbyte. Tranströmer återkommer gärna också till musikens (transcendentala) kraft. (Den andra lyrikern är Folke Isaksson, för den som undrar.) Senast en samlad utgåva av Tranströmers verk kom var 2008, då ännu en nyutgåva av Samlade dikter 1954-1996. Tillkommit har nu Fängelse (2001), en svit om nio haikuer, Den stora gåtan (2004), innehållande mestadels haikuer, samt den självbiografiska Minnena ser mig (1993), som utgör prosan i denna volym. – Bo Blom, BTJ

I bibliotekskatalogen

Text: Karin Ekström