Spikning

Bjork3Undrar du vad det är som pågår när du ibland ser en folksamling i biblioteket nära hissen? Det är en spikning.

Enligt Wikipedia är spikning en akademisk ritual i samband med framläggande av en doktorsavhandling. Traditionen sägs komma från tiden då Luther spikade de 95 teserna i kyrkdörren i Wittenberg och gjorde dem offentliga för omvärlden och öppna för diskussion. Tre veckor före disputation skall avhandlingen offentliggöras. Nuförtiden görs den även tillgänglig online, i Borås via BADA. Läs de senaste avhandlingarna från högskolan.

På BLR har vi två björkstammar som våra doktorander spikar sina avhandlingar på efter att ha hållit en kort presentation om vad deras avhandling handlar om. Oftast finns kollegor och vänner närvarande som stöd. Efteråt är det fritt fram för att gå fram och ställa frågor eller bara gratulera. Det bjuds även på cider och tilltugg.

Text: Tandis Talay, Pieta Eklund
Bild: Tandis Talay