Nobelpriset i Fysik

Engelska

Inför Nobeldagen 10/12 då prisen delas ut i Stockholm och i Oslo presenterar vi kort pristagarna och vad de har fått priset för.

Nobelpriset i Fysik gick i år till François Englert och Peter W. Higgs. Det var 1964 då de två på var sitt håll föreslog teorin om hur partiklar får sin massa. Det var först förra året, 2012, som teorin bekräftades i CERN-laboratoriet i Schweiz.

Det som är viktigt med upptäckten är att mekanismen för hur partiklar får sin massa är en central del i fysiken standardmodell som beskriver hur världen är uppbyggd. Enligt modellen består allting av materiepartiklar som i sin tur styrs av krafter i kraftpartiklar. Dessa partiklar ser till att allt fungerar. Den här standardmodellen behöver ytterligare en partikel, nämligen higgpartikeln. Som alla materiepartiklar har sitt materiefält finns det även kraftfält och higgspartikeln har sitt fält, higgsfältet. Detta fält kan beskrivas som en typ av vibration som ger de andra partiklarna massa, vilket i sin tur är viktigt för att atomer och molekyler ska bildas och hålla ihop. Om higgsfältet inte fanns skulle all materia kollapsa.

CERN har arbetat för att söka efter higgspartikeln. Förra året, 4 juli 2012, tillkännagavs upptäckten av higgspartikeln och Engelrts och Higgs teori bekräftades.

François Englert är född 1932 i Etterbeek, Belgien. Idag är han Professor emeritus vid Université Libre de Bruxelles, Belgien

Peter Higgs är född 1929 i Newcastle, Storbritannien. Idag är han Professor emeritus vid University of Edinburgh, Storbritannien.

CERN tillkännager upptäckten av higgspartikeln

Lästips och en mer utförlig populärvetenskaplig förklaring till higgspartikel från Nobelprize.org.

Pieta Eklund