Boktips för sommaren!

Den här gången tipsar vi om biografier, kanske lär du känna en ny bekantskap i sommar? Vi har både nya och gamla biografier, ett urval av dessa hittar du i våra glasskåp i entrén i biblioteket. Allt är för utlån. Glöm inte att många biografier även finns som e-böcker i Elib, ladda ner på paddan och ta med på stranden!

Trevlig läsning i sommar!

I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
Kristian Gidlund

”Det finns något s9175032457om jag måste berätta” – Så lyder rubriken på första inlägget i den blogg som har engagerat tusentals människor sedan 2011 när Kristian Gidlund började skriva om sin cancer i magen. Efter ett halvår verkade det som om cellgiftsbehandlingen hade lyckats men 2012 blev han sjuk på nytt och den här gången med beskedet om att cancern var obotlig. De starkt berörande texterna i bloggen gavs ut i bokform 2013.

Kristian Gidlund, blev 29 år, var född och uppvuxen i Borlänge, journalist och trummis i bandet Sugarplum Fairy.

 

Lucke & Lull : arvet efter en Bonnier
Björn af Kleen

En kärleksaffä918584991Xr mellan en marxist och en företagsledare på 1950-talet har lett till en av Sveriges största arvstvister. I den här boken skildrar journalisten Björn af Kleen en mindre smickrande del av familjen Bonniers historia. Förälskelsen resulterade i den utomäktenskapliga dottern Anna Toss, som nu kräver sina halvsyskon på 400 miljoner kronor i uteblivet arv. – Min förra bok ”Jorden de ärvde” handlade om hur adeln håller ihop sin släkt och jag har länge frågat mig hur borgerliga familjer gör. När jag var i tingsrätten för att bevaka arvstvisten inom Bonniers såg jag en möjlighet att berätta om deras familj utifrån det här fallet. Det berörde mig oerhört att en familj med deras status pekade ut en släkting inför en offentlig domstol och sade ”hon är inte värdig vårt sammanhang”, säger Björn af Kleen.

 

Två : scener ur ett konstnärsäktenskap
Märta Tikkanen

tikkanenSvenska Akademien har beslutat att dela ut Signe Ekblad-Eldhs pris för 2014 till den finlandssvenska författaren och journalisten Märta Tikkanen. Priset, som är på 125 000 kronor, delas ut årligen till en framstående skönlitterär författare.

I den här boken möter vi den skrivande kvinnan, som ser sin dröm om litterär verksamhet i jämnbredd med mannen haverera, och som både offentligt och av sin framgångsrike make blir påhoppad för sitt författarskap, vi får en inblick i en familj i ett vacklande
kaos – och en skildring av en kärlek över allt förstånd.

Märta Tikkanen, född 1935, har skrivit böcker som “Män kan inte våldtas”, “Århundradets kärlekssaga” och “Personliga angelägenheter”. Hon är också verksam som kolumnist i Hufvudstadsbladet.

 

Tove Jansson : ord, bild, liv
Boel Westin

9789100113254_200_tove-jansson-ord-bild-livI år firar vi 100-års jubileet av Tove Janssons födelse och lyfter fram Boel Westins bok från 2007. Tove Jansson kom genom sitt mångsidiga konstnärskap att inta en central roll i Finlands bildkonst under efterkrigsmodernismens guldålder.

Hennes generation ville skapa konst på sina egna villkor, men få lyckades förverkliga denna ambition på lika särpräglat sätt som hon. Fram till sina sista år arbetade hon ständigt med att bredda och förnya sitt konstnärliga uttryck som bildkonstnär, illustratör och författare. Hennes konstnärskap kom att spegla en hel livsfilosofi, som fortfarande väcker genklang hos både barn och vuxna på alla håll i världen.

Boel Westin fick Tove Janssons odelade förtroende som forskare och är den enda som haft fri tillgång till hela Tove Janssons arkiv. Boel Westin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

 

Staffan : en ocean av sorg och längtan
Peo Rask, red.

9789186115531_200_staffan-en-ocean-av-sorg-och-langtan”Westerbergs cv fyller tio sidor i biografiantologin ”Staffan: en ocean av sorg och längtan” och innefattar pjäser för Dramaten, Lilla teatern i Helsingfors och Det lille teater i Köpenhamn. Ändå är han obönhörligt förknippad med tio SVT-kvartar ”Vilse i pannkakan” 1975 och serierna om Lill-Strumpa och Syster Yster under åttiotalet. Redaktören Peo Rask upplåter ett ynka kapitel till Vilse och Storpotäten och döper det till ”Konstruerad kritik”. Underförstått: handen på hjärtat, sextiotalister, nog kom ni på i efterhand att det var lite värre än det i själva verket var? Visst ska vi släppa det där och gå vidare nu?” (Rec. Kalle Lind)

Staffan Westerberg är så mycket mer än skådespelare. Han är en teater. En fullödig gemenskap med ett skapade barn som aldrig tycks eller vill bli stor. En ocean av sorg och längtan. Han förmedlar fantasins fenomenala finurligheter som just ingen annan kan. Det är ingen idé att vi försöker att sätta en etikett på honom. Staffan är sin egen genre. Däri ligger styrkan och en teatergärning utan motstycke.

Konsten att vara kvinna
Caitlin Moran

9100128414Det är svårt att vara rolig om allvarliga saker men Caitlin Moran lyckas. Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest skriven med en stor portion humor. Den har tilldelats en rad utmärkelser, bland annat ”Galaxy National Book Award” för Årets Bok 2011. Här har du chansen att lära dig allt om feminism förklarat på ett rakt ärligt sätt. Caitlin Moran bjuder verkligen på sig själv. Ni som följer kultur och litteraturprogrammet Babel på teve såg kanske när Caitlin även skrev en text till Benny Anderssons visa.

 

 

New Delhi – Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull
Per J Andersson

9175032759PK som är en välkänd Boråsprofil gjorde en otrolig resa genom världen, genom klass och alltihop för kärleken. Från start får han höra en profetia om sig själv: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara förr i oxens tecken”. En dag möter han Lotta, allt stämmer in och en fantastisk resa tar sin början. En färgsprakande berättelse som växlar mellan världsdelar. Boken är på väg att bli film, frågan är om det blir Hollywood eller Bollywood?

 

 

Lyssnarens guide till Cornelis
Klas Gustafson

9173434248Cornelis Vreeswijks sånger speglar samtiden; från 60-talets miljödebatt, Vietnamkrig, gruvstrejk och fångrevolt, till 80-talets marknadsliberala genombrott och grasserande narkotikaepidemi. Cornelis kallade sig reporter. I sångerna skildrade han verkliga händelser och porträtterade människor i sin omgivning. Men till skillnad från en journalist kunde han med diktarens rätt ta sig litterära friheter.
I Lyssnarens guide till Cornelis beskrivs de över 200 sånger Cornelis skrev och själv spelade in på skiva.

 

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Göran Rosenberg

9100126276Augustprisvinnare 2012!
Göran Rosenbergs vackra och djupt personliga berättelse om sin fars väg från Auschwitz belönades med 2012 års Augustpris i den skönlitterära klassen. Göran Rosenbergs research är mycket grundlig; han följer sin far i fotspåren och reser i östtyska avfolkningsbygder, gräver i lokalhistorien och uppsöker rester från krigsåren. Det är en av få svenska böcker som kan fogas in i den stora internationella litteraturen om Förintelsen.

 

 

Haren i Patagonien
Claude Lanzmann

9174611836Claude Lanzmann är en av de franska intellektuella 1900-talsgiganterna. Han är kanske mest känd för den nio timmar långa dokumentärfilmen om judeförintelsen, Shoah, och för att under många år ha levt i en triangelrelation med Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre. Boken berättar om möten med hundratals personer, kända och okända, intellektuella och andra, så levande beskrivna att man tycker sig uppleva Europas hela 1900-talshistoria – och det på en underbar klar prosa.

 

 

Fredsförklaring
Neil Young

9113044176För första gången berättar en av rockens levande legender med egna ord (utan spökskrivare) hela historien om sig själv och sitt liv. Vi får följa en lysande musikkarriär, som tar sin början på 60-talet och som fortfarande är i full gång. Hans memoarer är rikligt illustrerad med foton från olika skeden i livet och karriären. Ett måste för alla musikälskare!

 

 

 

 

Bruce
Peter Ames Carlin

9100132233I nära fyra decennier har Bruce Springsteen varit en av rockens största. Musikjournalisten Peter Ames Carlins har gjort djupintervjuer med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner, exflickvänner och inte minst med Bruce själv. Resultatet omfattar hela bredden av Springsteens karriär och är den hittills mest avslöjande skildringen av New Jerseys störste son. En bladvändare till biografi över en av de mest fascinerande artisterna inom amerikanskt musikliv.

 

 

 

Stairway to heaven
Sofie Hamring

9175806541Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv bor den nittonåriga Sofie Hamring. Hon är ett barn av sin tid och hon vill ha svar. Hon vill veta existensens djupaste hemlighet och ger sig ut i världen på en omvälvande resa. Denna färd för till indiska ashram och New Age-kollektiv, till Jesusfreaks i Australien, terapifolk på madrasserade källargolv i Stockholm och så småningom till kloster. Allt inspirerat och ackompanjerat av 1960- och 70-talets rockmusik.

 

 

 

Geniet : Lars von Triers liv, filmer och fobier
Nils Thorsen

9186395033Politiken-journalisten Nils Thorsen har under ett års tid följt och intervjuat Lars von Trier och de centrala personerna i hans liv. Många historier har berättats om Lars von Trier under årens lopp. Syftet med boken är att samla de viktigaste och ge en någorlunda sann berättelse om regissörens liv och arbete, där han själv för första gången i detalj berättar om sitt liv, sin ångest, sina filmer och sina fobier. Lars von Trier är en av Skandinaviens genom tiderna största regissör och Geniet är det mest ambitiösa försöket att skildra hans liv och arbete.

 

438 dagar: vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
Johan Schibbye och Johan Persson

9185279250Natten till den 28 juni 2011 fattade Martin och Johan ett ödesdigert beslut. I skydd av mörkret korsade de gränsen mellan Somalia och Etiopien för att på plats undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. De blev tillfångatagna och satt 438 dagar i fångenskap. I boken får du följa deras tid i fångenskap, motiven till att de korsade gränsen, hur diplomatin arbetar för att de ska friges, den märkliga rättegången, och alla de personer de möter i fängelset.

Boken blev nominerad till Augustpriset 2013 i kategorin facklitteratur och motiveringen löd: ”Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut.”

 

Spår
Lena Sundström

9175033070Spår är en dokumentär thriller och en spännande berättelse om tre journalisters ihärdiga sökande efter sanningen. Men framför allt är det en berättelse om världen efter den 11 september, om svenska tjänstemän som blundar med öppna ögon, och om en av de största politiska skandalerna i Sveriges moderna historia.

Nominerad till Augustpriset för facklitteratur år 2013. Juryns motivering:
Lena Sundström har skrivit en gastkramande dokumentär berättelse om hur tre svenska journalister avslöjade hur amerikanska CIA-agenter tilläts hämta två egyptier i Sverige och föra dem till Egypten, där de torterades. Med ett fenomenalt sinne för detaljer och på ett medryckande sätt skildras bakgrunden, slitet, turerna och målmedvetenheten hos de tre som till sist kunde göra avslöjandet. Trots att fallet nu är 12 år gammalt så känns skildringen högaktuell. –

 

Katastrofdoktorn – berättelser från fältet
Johan von Schreeb

9173375217Johan von Schreeb en av tre unga entusiastiska läkare som startade Läkare utan gränser i Sverige och har arbetat som kirurg i många katastrofområden. Med sig i fält har han alltid haft en dagbok och nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken ”Katastrofdoktorn”. Boken är hans berättelse om hur det kom sig att en svensk doktor gav sig av för att arbeta i krig medan bomberna föll, hur hans händer flagat av att gipsa brutna lemmar efter jordbävningar, och om våndorna att sy ihop glipande sår från machetehugg i efterdyningarna av ett folkmord.

Det är ärliga berättelser från platser andra hjälporganisationer flyr. Men det är också en uppgörelse med ambitionen att vara god och försöka att förstå ondska och grymhet.
Längtan bor i mina steg
Klara Zimmergren

9137141090Att var singel är en sak. Inget som måste vara för evigt. Det är det där andra. Att man är ensam kvinna i 35-årsåldern och inte mamma ännu. Det är något andra är snälla och påminner en om titt som tätt. Om man nu, av en händelse, inte skulle ha reflekterat över det själv.

Klara Zimmergren hyllades för sitt sommarprat 2012, där hon bland annat pratar om sin barnlängtan. Ett ämne som i denna bok fördjupas.

Som singel såg Klara sina vänner stadga sig och skaffa barn. Själv hade hon redan ett spännande liv med kul jobb, fin lägenhet, resor och kompisar. Men med tiden växte sig barnönskan allt starkare och en dag bestämde hon sig. Hon ville verkligen bli mamma. Men för att lyckas med det krävdes något hon saknade. En man. Läs om Klaras jakt på mannen som ska ge henne barnet. Och därefter om de pirrande första försöken och hoppet som sakta
förvandlas till tröstlös desperation. Med skarp iakttagelseförmåga och varm humor lyckas Klara återge vardagslivets komiska situationer – om singelliv, ensamhet och försöken att älska sig själv. Om pojkvänner, provrörsbefruktningar och den stora ynnesten att leva med en hund. En rörande historia om något som många är med om, men få vågar prata om.

 

 “Det står ett rum här och väntar på dig …” : berättelsen om Raoul Wallenberg
Ingrid Carlberg

9113049380“Det står ett rum här och väntar på dig …” är inte bara en stor berättelse, som tar andan ur läsaren. Den är också resultatet av en historisk forskningsinsats i hittills både okända och outnyttjade arkiv. För första gången någonsin presenteras här den fullständiga historien om Raoul Wallenberg, så långt man kommer i källorna idag – barndomen och den tidiga karriären i krigets Stockholm, de dramatiska sex månaderna i Budapest, omständigheterna kring hans arrestering och fängelsevistelse i Sovjetunionen, samt det utdragna politiska spelet om hans öde fram till idag. För första gången kan vi också följa Raoul Wallenbergs familj genom hela den serie tragiska diplomatiska misslyckanden, som ledde till att han aldrig kom tillbaka. Berättelsen ger ett spännande svar på frågan hur det kom sig att Raoul Wallenberg i slutet av sjuttiotalet lyftes fram som amerikansk hjälte och blev en fråga av hög prioritet i Vita huset.

Författaren tilldelas Augustpriset i kategorin facklitteratur år 2012 för boken. Juryns motvering lyder:

Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.”

Expeditionen: min kärlekshistoria
Bea Uusma

expeditionen-min-karlekshistoria-illustrerad-utgavaAugustprisvinnare för bästa fackbok 2013, juryns motivering:

Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.

Den illustrerade utgåvan är full av bilder, diagram, gamla foton, utdrag ur Andrées dagböcker och mycket mycket mer. En bok i storformat som inte räcker så länge som man tror, det är en sträckläsar-bok. Trots att allt hände för så länge sen känns det som en kamp mot tiden och du som läsare vill också vara med och lösa gåtan!

Sammanställt av Karin Ekström, Katarina Engvall, Hanna Hallnäs och Lena Holmberg