Hej Hanna Hallnäs!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Hanna som svarar på några frågor:

hanna3Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag arbetar framförallt med inköp av material för ingenjörsämnena. Det kan handla om böcker, både i tryckt och elektronisk form, tidskrifter, standarder, databaser. Variationen är stor! Jag arbetar också med att hålla koll på ett gäng av våra tidskrifter. Det innebär att uppdatera information i en mängd olika system och kontakt med förlag och agenter. Och till sist syns jag också regelbundet i informationsdisken och försöker hjälpa låntagare med allehanda frågor.

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Jag är svag för deckare och vill tipsa om Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth. Böckerna utspelar sig i England och Ruth hjälper polisen Harry Nelson att fånga skurkar. Första boken i serien heter ”Flickan under jorden”.

Hur länge har du jobbat här?
För snart 10 år sedan började jag min yrkesbana som heltidsarvoderad student på Studentkåren i Borås. Två härliga år spenderade jag på kåren innan jag började arbeta på dåvarande Institutionen för pedagogik som handläggare. Där stannade jag i två år innan jag fick en tjänst som bibliotekarie här på biblioteket. Så sedan 2009 har jag haft detta bibliotek som min arbetsplats. Jag har dagligen nytta av de kunskaper jag skaffade mig genom att vara kåraktiv, så det är något jag verkligen kan rekommendera!

Vad är du mest nyfiken på inom bibliotekarierollen?
Jag tycker att utvecklingen mot mer och mer elektroniskt material är väldigt intressant. Vi satsar mycket på att köpa elektroniskt material och för tidskriftsartiklar har det visat sig passa låntagarna bra. Att läsa en artikel via skärmen alternativt skriva ut den accepteras av de flesta. Med e-böcker är det lite mer komplext. Hur skapar vi en bra läsupplevelse även för längre elektroniska texter? Finns det forskning som visar på att det är lättare att läsa en tryckt bok kontra en elektronisk, eller ligger mycket av motståndet hos oss själva, i vår inställning? Det är intressanta frågor tycker jag!

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Jag älskar idrott, så mycket av mitt liv präglas av det. Under hela min uppväxt har jag själv idrottat, främst inom idrotten gevärsskytte. Sedan jag la av med skyttet försöker jag underhålla kroppen genom att löpträna en del. Även om jag gillar att utöva idrott är det minst lika roligt att kolla på sport på tv; Vinterstudion missar jag inte under vinterhalvåret.

Text: Sara Hellberg & Hanna Hallnäs
Bild: Sara Hellberg