Tio-årsjubileum för Textilhögskolans bibliotek i våra lokaler

I maj är det tio år sedan dåvarande Textilhögskolans bibliotek flyttades över och integrerades i Högskolans bibliotek här på Sandgärdet. På den tiden köptes det även in litteratur och material till Väfskolan, den gamla röda träbyggnaden bredvid Sven Eriksongymnasiet och detta material har också flyttats över till våra lokaler idag då Väfskolan stängde 2008. Det krävdes många timmars funderingar över hur alla böcker skulle få plats på redan ganska fulla hyllor. Men efter noga mätningar, uträkningar och omflyttningar så fick allihop rum. Efter att högskolans bibliotek valde att gå över till det mer internationella klassificeringssystemet Dewey år 2012 så har många av böckerna bytt plats ytterligare en gång för att de fått ändrad klassificeringskod.

DSC_0017

Textilhögskolans bibliotek bestod väldigt mycket av böcker om handvävning, konst och konsthantverk, textil, mode och modedesign. I biblioteket fanns även många böcker med teknisk inriktning bland annat om hur olika textilmaskiner fungerade. Dessa finns fortfarande kvar hos oss i biblioteket nere bland äldre litteratur på plan 1.

DSC_0020

Textilhögskolans bibliotek var även fullt med tidskrifter inom alla dess områden och studentuppsatserna hittades i anslutning till detta, många med riktiga tygprover i. I dag finns dessa på plan 1 i biblioteket tillsammans med övriga akademiers uppsatser. Alla tidskrifter som rör textil, konst & design har däremot fått en egen skylthylla på plan 1 där det är lätt att browsa mellan ämnena.

bloggen-0122

Mycket händer på tio år och när Textile Fashion Center och Textilhögskolan flyttade in i nya fina lokaler på Simonsland tvärs över järnvägen från Sandgärdets hus så blev det genast närmre till biblioteket för alla högskolans studenter och personal och nu finns materialet i en och samma lokal vilket vi tror gynnar både studenter och forskare!

Text och bild: Lena Holmberg