Biblioteksbloggen önskar glad sommar med boktips!

Engelska

Nu tar biblioteksbloggen sommarpaus och återkommer till hösten igen men som vanligt vill vi tipsa om lite skön sommarläsning först. Personalen här på biblioteket delar med sig av några boktips för hängmattan och kika gärna i lästluststället i entrén där det finns massor av bra pocket att låna hela sommaren.

Biblioteket har såklart även öppet hela sommaren men med ändrade öppettider, se webben för exakta öppettider

COLOURBOX6240560Vår bibliotekschef Svante Kristensson vill tipsa om den August-prisvinnande trilogin om Maj och sen även om en gripande självbiografisk bok av Kim Thuy.

Kristina Sandbergs trilogi om Maj

9113037943

Aldrig har väl August-priset kommit i så rätta händer som när Kristina Sandberg fick det för den avslutande delen i trilogin om Maj i Örnsköldsvik. Det låter verkligen inte upphetsande att följa en svensk hemmafru under 1900-talets senare hälft i tre böcker, men jag blev helt uppslukad och kunde inte sluta läsa. Serien består av böckerna Att föda ett barnSörja för de sina och Liv till varje pris. Över totalt mer än 1500 sidor följer vi inte bara Maj och hennes liv som hemmafru utan samtidigt är serien ett koncentrat av svensk nutidshistoria och även specifikt svensk kvinnohistoria. Och hela tiden en mästerligt skriven berättelse om relationer.

Ru av Kim Thuy

9186480340Ru är en roman författad av den vietnamesiska författaren Kim Thuy. Boken är verkligen högaktuell eftersom den handlar om båtflyktingar. Inte dagens båtflyktingar som kämpar för sina liv på Medelhavet, utan i det här fallet handlar det om de vietnamesiska flyktingarna som tvingades fly över haven i samband med Vietnamkrigets slut 1975. Romanens huvudperson hamnar till slut i Kanada och i boken får vi både följa en familjs liv under den sista tiden hemma i Vietman och dess kamp att etablera sig i ett vintrigt och välkomnande nordligt land. Romanen är oerhört välskriven och komprimerad – den omfattar bara 151 sidor – men så bra att man ändå inte vill sträckläsa den. Ibland vill man faktiskt suga på karamellen och sedan återuppta läsningen igen.

Karin Ekström, som är den som köper in skönlitteratur till biblioteket, vill tipsa om Kjell Westö som vann Nordiska rådets litteraturpris med Hägring 38.

Hägring 38 av Kjell Westö

9100134961Den här romanen utspelar sig i Helsingfors år 1938. Vi får följa advokat Claes Thune och hans nyanställda sekreterare fru Wiik i en orolig tid strax före andra världskriget. Advokaten är medlem av Onsdagsklubben, ett gäng herrar som diskuterar politik och kultur. Det är i det här sällskapet som Matilda Wiik känner igen sin demon från tiden då hon som sjuttonåring satt i fångläger under finska inbördeskriget. Vem av dessa herrar är Kaptenen? Vi som läsare hålls på sträckbänken boken igenom och det är krypande spänning ända till slutet. Dessutom får vi en inblick i en tragisk period hos vårt östra grannland, som åtminstone jag var helt ovetande om.

Katarina Engvall tycker att vi ska läsa Arto Paasilinna i sommar, det mesta han har skrivit är vansinnigt kul och tänkvärt.

Skojarna i örtagården : en rövarhistoria

9173373931En solklar favorit är Arto Paasilinna där man kan rekommendera “klassikerna” Kollektivt självmord, Harens år, Den ljuva giftkokerskan, eller varför inte Skojarna i örtagården : en rövarhistoria. Paasilinnas böcker är just rövarhistorier med helt osannolika och dråpliga vändningar, brysk humor, mycket berättarglädje och fantasifulla förvecklingar. Det finns dessutom en filosofisk underton som ger läsaren perspektiv på livet. Man kan välja i princip vilken bok som helst av Paasilinna om man vill få sig ett värmande gott skratt.

Läs Hanna Hallnäs tips om en arkeolog som av en händelse snarare blir rättsarkeolog, det är en serie böcker som lockar både deckarsugna som historiebitna.

Flickan under jorden av Elly Griffiths

9170018464Jag vill tipsa om Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth. Böckerna utspelar sig i England och Ruth hjälper den något vresige polisen Harry Nelson att fånga skurkar. En annan karaktär som ofta dyker upp i böckerna är druiden Cathbad. Böckerna är mysigt engelska och innehåller mycket historiska kopplingar, framförallt baserat på karaktärerna Ruth och Cathbad. Första boken i serien heter Flickan under jorden och handlar om att polisen hittar människoben i sumpmarken utanför King´s Lynn i Norfolk. Är det kvarlevorna efter Lucy Downey som kidnappades för tio år sedan? Ruth kallas in för att undersöka benen och till Nelsons förtret upptäcker hon att de är mer än tusen år gamla. Men så kidnappas en flicka till…

För tillfället är jag (Lena Holmberg) kanske en av bibliotekets mest bokläsande bibliotekarier och här tipsar jag om lite blandade genrer men den roman jag tycker att ni absolut ska läsa i sommar är Sonen som är en oerhört fängslande släkthistoria!

Sonen av Philipp Meyer

9113054295Begreppet “storslagen roman” kanske låter klichéaktigt men här stämmer det faktiskt bra. Sonen är verkligen en storslagen släktkrönika som är oerhört välskriven och engagerande. Jag älskar att läsa om nordamerikas indianer och här fick jag verkligen en dos av naturrealism, brutalt ärlig. Boken drivs av fascinerande människoöden som sträcker sig över generationer där kapitlen varvas med berättelser ur olika perspektiv. Oljeindustrin i USA får mig lätt att tänka på Dallas och intriger, svek och girighet passar in här med, men istället för JR härskar Eli. Han blev kidnappad av comancher som tonåring och det sätter sina spår. Han vet ändå hur han ska driva sitt oljeimperium i Texas till sista andetaget samtidigt som sonen Peter försöker gå sin egen väg. En riktig storslagen amerikansk roman helt enkelt.

Den trettonde historien av Diane Setterfield

9100118605En roman som andas systrarna Brontë. Den är spännande, mystisk och har en intressant parallellhistoria, faktum är att det är denna parallellhistoria som är mest fängslande. Diane Setterfield flirtar som sagt hej vilt med flera olika 1800-talsförfattare men jag tycker att hon får ihop en bra
berättelse på sitt eget sätt. En nästan lite spöklik och vacker historia, och vem vill inte bli jämförd med den som skrivit Svindlande höjder?

Tretton timmar av Deon Myer

9185849472Vill man läsa en sjukt spännande deckare ska man läsa Tretton timmar av Deon Myer. Här är det bråttom bråttom hela boken igenom. Varje sekund gäller livet. Vi får följa jakten på mördaren i hälarna på offret och alla kapitel är cliffhangers. Det hela utspelar sig i Kapstaden, Sydafrika och är som jag påpekade sjukt spännande! Den här gången höll baksidestexten verkligen vad den lovade och jag var helt fast. Perfekt sommarläsning! Deon Myer har skrivet fler spännande deckare, det är bara att välja och vraka.

Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen

9789170026607_200_broderna-benzinis-spektakulara-cirkusshow_pocketEn udda titel som lockade mig till läsning. En otrolig historia om en mans stormiga liv inom cirkusen. En cirkus han hamnar på av en slump och som kommer att prägla hela hans liv. Naturligtvis blir han förälskad i cirkusens stjärna, ryttarinnan Marlena. Som tyvärr är gift med en sadist, cirkusens djurskötare… Som upplagt för en bra historia med andra ord! Det som fascinerar mest är ändå berättandet, innan böcker fanns i var mans hem var det här en sån historia som berättades i stugorna på kvällarna, och alla satt andäktiga.

Daniel Sandbecker har en barnboksfavorit som funkar lika bra för vuxna.

Den sitter fast av Oliver Jeffers

9163873125När Floyds drake fastnar i ett träd försöker han precis som de flesta andra lösa det med de medel som står honom till buds. Han kastar upp sin ena sko. När den också fastnar provar han en till. Någonstans där slutar Floyd att göra som de flesta andra. Eller gör han egentligen det?

Den sitter fast är en tokrolig bilderbok för barn i förskoleålder, men också en fantastisk behållning för vuxna. I den allt mer absurda berättelsen finns trots allt en stor igenkänningsfaktor i hur både barn och vuxna angriper problem och som (hög-)läsare upplever jag en påtaglig frustration när saker inte går som jag tänker. En bok att fundera tillsammans över, men framförallt en bok att skratta högt åt.

Om det löser sig för Floyd? Ja, det beror på hur man ser det …

Katharina Nordling vill tipsa om boken som förra året vann Bokbloggarnas litteraturpris.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

9173374660En fantastisk bok om en fasansfull historia. Att få följa med Miriam genom livet, i tre parallella berättelser, är en enormt berörande och jobbig upplevelse. Parallellt får vi alltså följa den romska flickan Malikas som vid ett livsavgörande tillfälle blir judinnan Miriam både mitt i koncentrationslägrets fasa, i efterkrigstidens Sverige och den gamla kvinnans reflektioner över sig själv och sitt liv. Majgull Axelsson lyfter fram en folkgrupp som i alla fall inte jag tänkt på så ofta i relation till nazismens koncentrationsläger. Jag lärde mig en hel del, och fick mig en och annan tankeställare genom boken. Istället för att läsa boken valde jag att lyssna på den, något jag inte ångrar. Boken lästes upp av Katarina Ewerlöf och vann Stora ljudbokspriset 2015 i kategorin Skönlitteratur.

Även en doktorand hinner läsa andra saker än metodlitteratur ibland och Pieta Eklund tipsar om Lasse Bergs fantastiska bok hur människan blev människa.

Gryning över Kalahari : hur människan blev människa av Lasse Berg

DSC_0017Gryning över Kalahari av Lasse Berg är en mycket intressant och kunnigt skrivet om människans ursprung och utvecklingen av vår egen art Homo Sapiens. Vad är en människa egentligen och hur utvecklades vi till det vi är idag, både biologiskt och kulturellt? Lasse Berg presenterar många olika teorier kring vår utveckling och många känns logiska även om en del kanske är lite tunt belagda. Det som också är intressant är att Lasse Berg lägger fram en teori (kommer från evolutionsbiologin?) om att vi människor av naturen är monogama, föredrar konfliktlösning genom samtal istället för våld, vi är solidariska och har rytm i blodet. Sedan uppfann vi väskan, vilket gjorde att vi kunde börja bära med oss det vi ville. Vi kunde alltså bli samlare. När vi blev samlare så övergav vi livet som jägare och nomader, som vi enligt Bergs teori är anpassade till, för att istället blir samlare och till slut bofasta jordbrukare. Befolkningsexplosion med både politiska och religiösa makthierarkier som resultat. Detta skulle innebära att det är snarare biologin och naturen som styr oss istället för sociala konstruktioner. Det är sociala konstruktioner som är resultatet av biologin och evolutionen. Spännande tanke för någon som anser att människan är en social varelse och som skapar sin tillvaro.

Glad sommar!

Sammanställt av Lena Holmberg