Hej Martin Borg!

Engelska

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Martin som är ansvarig för funktion media. Här får han svara på fem frågor:

martin4Hur länge har du jobbat här, och vad gjorde du innan du började här?
Jag har jobbat på biblioteket i 15 år. Innan dess har jag gått igenom de flesta bibliotekstyper i Borås. Bl. a. har jag arbetat på Stadsbiblioteket, ett gymnasiebibliotek och sjukhusbiblioteket innan jag kom till högskolan i början av 2000. På den tiden låg biblioteket på plan 3 och 4 i Balder.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag är funktionsansvarig för Mediafunktionen, som främst arbetar med fjärrlån, inköp av litteratur och databaser till högskolans bibliotek. Jag ansvarar för licenser och avtal när det gäller informationsresurser. Biblioteket satsar stort på att ge elektronisk tillgång till tidskrifter och böcker. Det är fördelaktigt då man kan använda litteraturen utan att besöka biblioteket, inte minst viktigt för distansstudenter. Vid ett par tillfällen i veckan står jag i informationspunkten och hjälper studenter och personal med sökningar, val av databaser, lånefrågor m.m. Jag sitter i Biblioteksrådet som sekreterare.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
Det är det personliga mötet där man får möjlighet att hjälpa till med informationssökning, referenshantering och vara med när t .ex en student får en aha upplevelse. Även att det är ett fritt och varierat arbete med trevliga arbetskamrater är roligt. Det är spännande att vara mitt i den snabba utvecklingen av det digitala biblioteket.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Eftersom vi har hund som heter Kima (en engelsk springer spaniel) i familjen så blir det många och långa promenader med henne. Det är ett bra sätt att komma ut i naturen och få lite motion och frisk luft. Annars läser jag mycket, lyssnar på musik och försöker koppla av så gott jag kan.

Har du några boktips du vill dela med dig av?
Om jag skall välja någon författare som jag tycker är mycket läsvärd så blir det Karl-Ove Knausgård och hans Min kamp, alla sex delar, främst del 1-5. Det är ett inträngande porträtt av en människas liv och faktorer som påverkar det.

Text och bild: Klaz Arvidson