Hej Birgitta Rutberg!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Birgitta som är nyanställd sedan en månad i funktion utbildning. Här får hon svara på fem frågor:

biru

Vad har du för huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag är anställd som undervisande bibliotekarie i funktionen utbildning. Sammanlagt är vi fem undervisande bibliotekarier som jobbar mot de olika akademierna. Jag kommer att undervisa studenter i informationssökning på sektionen för ingenjörsvetenskap, för resursåtervinning och samhällsbyggnad  samt sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap.

Vad gjorde du innan du började här?
Närmast kommer jag från Bäckängsgymnasiets bibliotek men sedan har jag jobbat i Göteborg, Mark och i Luxemburg. Vad som är utmärkande för mina jobb som bibliotekarie är att jag alltid har arbetat inom utbildning och bibliotek, något som jag trivs med och tycker är mycket roligt.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Träning hos Friskis & svettis tar en stor del av min fritid men jag jobbar också aktivt i Marks filmstudio. Dessutom är jag både mormor och farmor, en oerhört rolig fritidsaktivitet. Läsa är naturligtvis ett måste men torpet i Hyssna, sy, sticka och virka kan också läggas till listan av fritidsaktiviteter.

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Jag brukar tänka biblioterapeutiskt när jag rekommenderar bra böcker till läsning. Så här är några förslag:

Behöver du muntras upp? Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philip Sendker.
Vill du bli berörd och engagerad? Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
Vill du debattera flyktingfrågan? Utvandrar-serien av Vilhelm Moberg

Vill du bara vara och läsa en bok som lämnar en feelgood-känsla efter sig? En röd liten fågel i juletid av Fanny Flagg.
Till sist en riktig favoritbok som har många dimensioner: Vad jag älskade av Siri Hustvedt

Vad fick dig att söka dig till Biblioteket på Högskolan i Borås?
Vad tycker du är roligast med jobbet?
Det roligaste i jobbet är att möta studenterna både i undervisningen och ute i biblioteket. Ur ett pedagogiskt perspektiv är det också den förändring och utveckling som ständigt pågår i undervisningen.  Undervisningen är dynamisk, aldrig statisk.

Sist men inte minst så är också biblioteket en trevlig arbetsplats med härliga arbetskamrater.

Text och bild: Lena Wadell