Julklappsrim

RimlexikonJulen nalkas snart, det är dags att sätta fart. Har du inte skrivit rim kom hit kom in. Vi har hjälp att få, leta upp och nå ett lexikon eller två.

Var kommer denna tradition med julklappsrim från? Wikipedia har följande förklaring till fenomenet:

“Förr i tiden fanns en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade man ofta fäst en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser är föregångare till våra dagars julklappsrim. Även om julklappsrim kanske inte är lika vanligt förekommande längre, så skriver många fortfarande rim på sina julklappar som ett underhållande inslag för både givare och mottagare.” Wikipedia (2015-11-14) Julklappsrim, :https://sv.wikipedia.org/wiki/Julklappsrim[2015-12-17]

Obs. Jag har inte dubbelkollat dessa källor men det kan säkert stämma.

Om inte annat tillför det ett underhållande inslag på en annars ganska utdragen process. Är det är svårt med rim även efter att du tagit hjälp av ett rimlexikon kanske det kan finnas andra sätt att skoja till klapputdelningen, vad sägs om att prova en baklängesordbok?

baklänges

Passa på med rimmet strax före julstimmet.

Text & Bild: Thomas Nyström