Hej Lena Wadell!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Lena som svarar på några frågor.

DSCN1111 - Copy

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag arbetar i funktion utbildning och undervisar främst ekonomistudenter i informationssökning, källkritik och referenshantering. Arbetet innebär mycket kontakter med lärare och studenter. Det innebär planering av undervisning vilket till stor del är kompetensutvecklingen också. Det går inte stå och undervisa om databaser som man inte har använt själv. En del av min tjänst består också av arbete i bibliotekets informationspunkt.

Hur länge har du jobbat här?
Nu är jag faktiskt inne på mitt 22:a år här och jag har arbetat med det mesta på biblioteket under olika perioder. Jag var inte utbildad bibliotekarie när jag anställdes, utan det har jag gjort under tiden – mest vid sidan av arbetet.

Vad gjorde du innan du började här?
Närmast arbetade jag på folkbibliotek som assistent åt kulturchefen i en kommun i norra Stockholm, men innan dess var jag sekreterare och hyrde ut lägenheter. Tiden innan det hade vi gård och var mjölkbönder med allt vad det innebär.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Bland det bästa som finns är att resa vilket jag upptäckte det relativt sent i mitt liv. När man har gård kan man nästan aldrig vara hemifrån, dessutom har vi fyra barn som krävt sin tid. Jag är ganska kreativ och praktisk och det uttrycker sig på olika sätt. Jag målar möbler, går på keramikkurs, gjuter betong och så sjunger jag i kör. Musik är ett måste för mig. Det allra bästa med fritiden är dock att få umgås med min familj och känna den glädje det ger att få vara med när barn och barnbarn växer och utvecklas. Att sitta och läsa böcker för ett litet barn skänker mig mer glädje än jag kunnat föreställa mig.

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Eftersom jag själv tycker om att läsa spännande böcker med ett visst driv i, gärna oförutsägbara med en knorr på slutet så har jag några favoritförfattare jag vill rekommendera. Den första är Karin Alvtegen. Jag har läst alla hennes böcker och de är alla lika bra. En annan författare som skriver i samma anda är Hans Koppel. Medicinen och Kommer aldrig mer igen är två bra böcker av honom. Jag tycker mycket om historiska romaner och en författare som skriver bra är Catharina Ingelman-Sundberg, Tempelbranden är ett exempel. Sist men inte minst gillar jag Johan Theorins lite spöklika spännande böcker om Öland.

Text: Lena Holmberg och Lena Wadell
Bild:  Lena Holmberg