Påsk + deckare = SANT

Just nu har vi fyllt glasskåpen i bibliotekets entré med massor av spännande deckare och kriminalromaner. Allt är för utlån, välkommen in att låna!

Påsken närmar sig med stormsteg och därmed är det dags att tipsa om Påskekrim, vi har sagt det förut, och vi säger det igen: Påsk + deckare = SANT!

Denna norska sedvänja sägs komma från enaffisch mycket lyckad reklamkampanj  för en deckare på 1920-talet som hette: Norrlandståget plundrat i natt skriven av pseudonymen John Djärv. (Bergenstoget plyndret i natt av Jonathan Jerv, eg Nordahl Grieg och Nils Lie)
Boken kom att ses som ett aprilskämt snarare än en spännande deckare, men traditionen var härmed ett faktum.

Vi kan inte erbjuda bokorginalet, men varför inte se stumfilmen med samma namn från 1928: Bergenstoget plyndret inatt.

Om du är sugen på lite mer nutida påskekrim kommer här några tips om relativt färska deckare på såväl svenska som engelska:

Kolbarnet av Monica Kristensen
Kolbarnet-300x469Femåriga Ella förvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet och först tror man att det är flickans alkoholiserade pappa som har tagit henne med sig för att hämnas på mamman. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp börjar byns invånare att befara det värsta.

Monica Kristensens är norsk polarforskare och har förlagt handlingen för sina deckare till Svalbard. Detta är hennes andra kriminalroman och den först översatta till svenska.

UltiMatum av Anders de la Motte
ultimatumNär ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Anders de la Motte är i grunden utbildad polis och har därefter arbetat med säkerhet för flera multinationella företag.

De vackraste av Karin Slaughter
Alla har hemligheter. Vissa är bara mer brutala än andra.de-vackraste Hennes man blir kallblodigt mördad. Hennes syster är spårlöst försvunnen. När Claire börjar nysta i det förflutna förstår hon att livet hon levt aldrig varit på riktigt, och att hennes man inte var den hon trodde. Snart inser hon att sanningen är grymmare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Karin Slaugher är amerikansk författare som har haft stora framgångar internationellt och översatt till nästan 30 språk.

Galveston av Nic Pizzolatto
Samma dag som Roy Cady får ett illavarslande cagavlestonncer-besked av sin läkare, inser han att hans boss är en brutal lånehaj och barägare vill se honom död. Någonting som påstås vara ett rutinuppdrag är i själva verket en dödsfälla för Roy, men när röken lagt sig är det han som lever och hans mördare som ligger kvar.

Galveston blev utsedd till årets svenska översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2015. Nic Pizzolatto blev känd som skaparen av dramaserien True Detective 2014.

Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen
En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns den gränslösepolishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.

Den gränslöse är den sjätte delen i danske författaren Jussi Adler-Olsens hyllade kriminalserie om Avdelning Q. En berättelse om vanvett, passion och besatthet.

Den som glömmer av Arnaldur Indridason
Året är 1979. En kropp hittas flytande i en avlägsenden som glömmer damm ute på lavafältet. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks på något vis höra ihop med basen, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans kollegor får istället ta andra vägar för att skaffa sig information om fallet.

”Nordens bäste deckarförfattare” har skrivit sin 12:e deckare om polisen Erlendur Sveinsson.

Jonny Liljas skuld av Olle Lönnaeus
Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har nått jony_liljasskudcmyk_10634botten. Hans fru har lämnat honom och speldjävulen är hans enda kvarvarande följeslagare. Efter ett förlorat pokerparti med skyhöga insatser står han dessutom i skuld till den jugoslaviske maffiabossen Jokovic. En skuld Jonny betalar av på genom att svika sitt yrke och sig själv.

Lönnaeus arbetar som politisk reporter på Sydsvenskan och är flerfaldigt prisbelönt för sina undersökande reportage. Det här är den första volymen i en serie om Malmöpolisen Jonny Lilja.

Blod på snö av Jo Nesbø
Det är Oslo i december, den kallaste vintern i blodpåsnömannaminne. Där lever Olav. Han är en mycket ensam person som mördar på uppdrag. När man slår ihjäl folk mot pengar är det inte lätt att komma någon nära.Nu har han mött Corina, sin drömkvinna. Det är bara ett problem. Hon är chefens fru. Och det är henne han har fått i uppdrag att döda.

Jo Nesbø är en av världens mest lästa kriminalförfattare. Blod på snö är en ny fristående thriller, och den första i en serie om två böcker.

The Secret Life and Curious Death of Miss Jean Milne by Andrew Nicoll
A dead body is found in a locked house. It has been secret lifestabbed in a frenzy, the hands and feet bound, the skull smashed, false teeth knocked from its jaws. Blood pools around the corpse and drips from the staircase. Yet nothing is missing: money and valuables remain untouched. Who could have murdered an old woman in such a horrifying way? And why? This is the mystery facing Sergeant John Fraser and Detective Lieutenant Trench when wealthy spinster Miss Jean Milne is murdered in the quiet seaside town of Broughty Ferry.

Andrew Nicoll from United Kingdom, was a forester before he became a journalist. He is also a poet and short story writer before he turned novelist.

The Whites by Richard Price (Harry Brandt, pseudonym)
Back in the 1990s, Billy Graves was one of the Wild witesGeese: a tight-knit crew of young mavericks, fresh to police work and hungry for justice, looking out for each other and their ‘family’ of neighbourhood locals. But then Billy made some bad headlines by accidentally shooting a ten-year-old boy while bringing down an angel-dusted berserker in the street.

Harry Brandt is the pen-name of acclaimed American fiction writer Richard Price and has written eight novels and is also a screenwriter for both film and television.

Life or death by Michael Robotham
Why would a man escape from prison the day before he’slifeordeath due to be released? Audie Palmer has spent a decade in prison for an armed robbery in which four people died, including two of the gang. Seven million dollars has never been recovered and everybody believes that Audie knows where the money is.

Michael Robotham is the winner of Gold Dagger Award 2015 and shortlisted for 2016 Edgar Award. Michael Robotham is born in Australia and a crime fiction writer and have aslo workded as a journalist.

Flera av de här deckarna (och andra) finns som e-bok i Elib.

Text: Karin Ekström
Bilder: Libris