Bibliotekets katalogisatör gästbloggar!

ElisabethElisabeth Andersen bibliotekarie/katalogisatör på BLR sedan 80-talet.

Katalogisatören ser till att du kan hitta i bibliotekets samlingar.

En katalogisatör registrerar de titlar ett bibliotek köper in. Det kan gälla allt från böcker, tidskrifter, tryckta och elektroniska material. När hon tänker tillbaka på den teknikutveckling som skett sen hon började arbeta på biblioteket hissnar hon. 1977 fanns en enda dator som stod i de publika utrymmena. Men då bestod biblitotekets katalog av katalogkort i lådor i katalogskåp. När korten var utskrivna stoppades de halvt ner i katalogen och efteråt gick någon och kollade så att korten hamnat rätt och tryckte ner dem.

reference_blogg

En boktitel kunde ha flera kort. Det kunde finnas ett kort för författare, ett för eventuell medförfattare, ett för själva boktiteln och ett för eventuell serie som boken ingick i. Nu används dessa kort som kladdlappar!

Vi katalogisatörer är vana vid förändringar. Vi får pussla och pussla för att alla ska förstå. Det är lite av tjusningen i vårt yrke, och ibland kan det även vara en irritationsmomentet. Den senaste förändringen är Deweysystemet som infördes på allt tryckt material på högskolan i Borås sommaren 2012. Den största förändringen för bibliotekets låntagare är att böckerna på hyllorna är märkta med sifferkombinationer istället för bokstavskombinationer.

Dewey

Text: Elisabeth Andersen

Bild: Tandis Talay och Lisa Carlson

En reaktion på “Bibliotekets katalogisatör gästbloggar!

1. Pingback: En erfaren katalogisatör pensioneras | Biblioteksbloggen