Ny termin – några tips

Det är fortfarande några veckor kvar innan höstterminen drar igång. Förhoppningsvis har alla samlat på sig energi under sommaren och är förväntansfulla inför all ny kunskap. För att hålla koll på vad som händer på biblioteket kan du följa oss på Facebook och Twitter. Tagga högskolan med #hogskolaniboras på Instagram eller följ högskolan.

Några tips till alla nya och gamla studenter:

Du kommer att behöva kursböcker. Det finns några olika sätt att få tag på kursböcker: du kan köpa begangat. Håll koll på Högskolan i Borås Facebook, anslagstavlorna utanför biblioteket och utanför röda matsalen i Balder. Du kan också hitta kursböcker på kursböcker.se. eller på kurslitteratur.se Här på bibliotket har vi kursböcker till utlån men de är inte så många till antal – de räcker alltså inte till alla i hela klassen. Däremot så bör det finnas ett referensexemplar, vilket betyder att boken går att läsa på biblioteket men det går inte att låna hem dem. Läs vår tidigare inlägg om hur det fungerar med kursböcker.

Om böckerna är utlånade så går det alltid att reservera dessa. Då förkortas lånetiden och du bör få boken relativt snabbt. Läs lånereglerna för att se vad som gäller vid lån av böcker. Ibland kan det vara så att vi inte har en specifik bok och då kan vi antingen låna in den från ett annat bibliotek eller om våra bibliotekarier bedömer det som användbart även för andra biblioteksanvändare kan vi köpa in den. Läs om lån och inköp.

Är det så att du har dyslexi så finns det resurser för att underlätta studietiden.

Studietiden innebär att du ska skriva rapporter och uppsatser. I dessa måste du referera till andra källor för att underbygga och stödja dina egna argument. I vår Guide till harvardsystemet finns riktlinjer till hur du refererar till olika typer av källor vare de sig artiklar, böcker, webbsidor, blogginlägg, SOU eller annat. Glöm inte att vara källkritisk vid skrivandet av dina uppgifter! Plagiera inte utan använd högskolans antiplagieringsguide (logga in med dina inloggningsuppgifter: s-nummer och lösenord) och tänk även på upphovsrätten så att du inte råkar sno någons bilder t.ex.

Du kommer säkert att ha många frågor och funderingar och du är alltid välkommen till biblioteket. Fr.o.m. måndag 16.8 har vi öppet som vanligt igen, alltså mån-tor 8-20, fre 8-18. Då börjar vi igen med helgöppet, lör – sön 11-16.

Kolla också in vår sida till dig som är ny student för mer information om t.ex. informationssökning, databaser, om våra lokaler och vilken datasupport vi har på biblioteket.

Välkommen till en ny hösttermin hos oss!

Text: Pieta Eklund