Ny medarbetare

ramaDå vår undervisande bibliotekarie Sara Hallberg har påbörjat sin mammaledighet har vi fått en ny medarbetare på biblioteket. Hon heter Ramona Mattisson och kommer närmast från Mittuniversitets bibliotek i Östersund.

Vi frågade Ramona hur det kommer sig att hon sökte sig till just Borås.
Närheten till institutionen gör det till en spännande arbetsplats. Jag studerade biblioteks- och informationsvetenskap här i Borås så jag tycker det är kul att få komma tillbaka hit till bibliotekariernas huvudstad och erfara hur det är att arbeta här jämfört med att vara student.”

Tidigare har Ramona arbetat med fjärrlån och har även varit kontaktbibliotekarie för socialt arbete. Som kontaktbibliotekarie har man ansvar för kurslitteratur och inköp inom det aktuella ämnet. Ramona undervisade även socionomstudenterna och var kontaktperson åt forskarna och övrig personal inom avdelningen. Innan dess arbetade Ramona på Blekinge Tekniska Högskola i sin hemstad Karlskrona. Där var katalogiseringen en av huvuduppgifterna och hon fick medverka i övergången från SAB till Dewey.

Idag har Ramona tagit över Saras uppgifter som inkluderar undervisning i informationssökning samt att stå i informationspunkten.

Vi frågade även vad skillnaden mellan arbetet här och tidigare arbetsplatser är
På Blekinge Tekniska Högskola så var det framför allt tekniska studenter medan det i Östersund var fokus på samhällsvetenskapliga utbildningar. Här i Borås så finns det främst professionsinriktade utbildningar vilket innebär att det åter blir ett nytt sätt tänka på. Sen är det såklart lite andra system och rutiner, men att ha studenter som den huvudsakliga målgruppen är detsamma. Det är intressant och privilegierande att få möjligheten att arbeta och se hur det skiljer sig mellan olika akademiska bibliotek runt om i landet.

Ramona ser fram emot att kunna fördjupa sig i undervisningsdelen då hon tidigare inte haft så mycket tid att reflektera över det. Hon tycker även att det är spännande att få arbeta på ett bibliotek som har så nära kontakt med forskningen.

Hur trivs du än så länge?
Jag trivs jättebra! Det är ett fint bibliotek med trevliga kollegor som mottagit mig väl och jag får möta rara studenter i arbetet. En bra arbetsmiljö med andra ord.

Text: Ramona Mattisson och Tandis Talay