Varför undervisning i informationssökning?

Ett av Bibliotekets uppdrag vid högskolan är att undervisa studenter i informationssökning. Men varför är det så egentligen? Varför ska studenter vid högskolan få undervisning i informationsökning?

Kanske har du redan haft undervisning i informationssökning, om inte så kommer du vid något tillfälle ha det. Och då kanske du funderar över varför du ska lägga din tid på just det här, det finns ju så mycket annat att lägga tid på? Jo, genom att lära dig att söka information på ett bra och genomtänkt sätt kommer du klara dina studier bättre. Dels kommer du hitta bättre information, vilket höjer kvaliteten på dina uppsatser och inlämningar, och dels kommer du hitta informationen snabbare, så att du kan lägga mer tid på att faktiskt färdigställa dina studieuppgifter. Alltså: Vinst på flera olika sätt!

Sara Hellberg

Frågar man Sara Hellberg, funktionsansvarig för de undervisande bibliotekarierna på Biblioteket, svarar hon att målet med undervisningen är att göra studenterna informationskompetenta. Det vill säga: Studenter som på ett bra sätt kan identifiera sina informationsbehov, definiera en frågeställning utifrån detta, söka upp information, sammanställa och kritiskt granska den, samt bearbeta och utnyttja den på lämpligt sätt. Vikten av informationskompetens betonas i Högskolelagen och det är också ganska vanligt med kursmål som rör informationssökning, referenshantering, källkritik m.m.

Informationssökning flera gånger?

Under din studietid kommer du ha undervisning i informationssökning vid upprepade tillfällen, vanligast är tre tillfällen under en treårig utbildning. Men det är viktigt att veta det är olika fokus vid de olika tillfällena och att undervisningen bygger vidare på det du redan fått lära dig. Ökad svårighetsgrad och nytt innehåll vid varje tillfälle alltså!

Tidpunkterna för de olika tillfällena för undervisning är valda med omsorg. Tanken är informationssökningsundervisningen ska ske i samband med att du har någon studieuppgift (hemtenta, inlämning, uppsats) som kräver att du söker information. Då blir informationssökningen meningsfull och du får faktiskt användning för den information du söker fram. Att söka information bara för att söka information när man inte behöver den är både svårt och lite meningslöst.

Om du ändå kör fast hjälper vi dig gärna

Okej, så du har varit på all undervisning som hittills erbjudits, och trots det känns det motigt att söka information? Då finns det såklart andra sätt att få stöd och hjälp med informationssökningen.

Sökverkstad – torsdagar 15:00-16:30 har vi öppen sökverkstad i en datasal på plan 4 i Biblioteket. Kom och sätt dig i datasalen och sök, i salen finns också en bibliotekarie som är redo att hjälpa med att diskutera sökord, söktekniker och källor att söka i.

Söksupport – kom till Informationspunkten när som helst på vardagar mellan 9:00-16:00 och be om söksupport. Då får du logga in på en dator bredvid informationspunkten och sitter därmed i bibliotekariernas omedelbara närhet och kan få hjälp närhelst du behöver.

Men ingen av ovanstående verksamheter kan ersätta det du lär dig vid ett undervisningstillfälle i informationssökning. Undervisningen är så mycket djupare och bredare, och dessutom anpassad för att ge dig de verktyg du behöver för att lösa just den studieuppgift du har för tillfället.

Vad tycker du om undervisningen?

Har du träffat någon av våra undervisande bibliotekarier i studierna? Vad tyckte du om undervisningen? Hjälpte den dig? Eller tycker du att den borde utformats på annat sätt? Du kan alltid lämna synpunkter på vår verksamhet genom att Tycka till på vår webbsida, där går det också att vara anonym.

Text: Katharina Nordling & Sara Hellberg
Bild: Henrik Bengtsson