Att reservera en bok – så funkar det

Ibland är den bok man har tänkt låna på biblioteket utlånad, och om det inte är så att du måste ha boken samma dag, utan kan vänta tills personen som lånat boken har lämnat tillbaks den kan du göra en reservation. En reservation gör du enkelt på egen hand, och här kommer en kort beskrivning för hur det går till:

1. Sök fram boken i Summon, klicka på bokens titel när du lokaliserat boken i träfflistan.

reservation_summon 2. När du kommit till sidan med mer information om boken – kontrollera att samtliga exemplar är utlånade – klicka på länken Reservera. reservation_post3. Logga in i systemet med ditt användarkonto på högskolan (om du är student eller anställd vid högskolan) eller ditt personnummer (om du inte har någon anknytning till högskolan, mer än att du har registrerat dig för att kunna låna böcker på biblioteket).

4. Aktivera reservationen genom att klicka på OK. Om du vill kan du ändra datum för hur länge reservationen ska vara aktiv (en möjlighet för dig som vet att du måste ha boken innan ett visst datum, får du den inte innan dess behöver du inte ha boken).

reservationer_reservationen5. Du får nu en bekräftelse på att allt gått väl med reservationen. Om du inte får denna – kontakta gärna bibliotekets informationspunkt med dina frågor.

reservationer_reservationen_gjord6. När boken finns tillgänglig för dig ställs den upp på hyllan för reserverade böcker. Där står den uppställd på ditt efternamn. Hyllan hittar du strax innanför entrén till biblioteket.

IMG_32457. Du får nu ett e-postmeddelande och kan komma och hämta boken. Boken står kvar på denna hylla i fem dagar, sista avhämtningsdag anges i det e-postmeddelande som skickats till dig.

8. När du hämtat boken lånar du den som vanligt i utlåningsapparaten vid bibliotekets entré.

Är du distansstudent gör du reservationerna på samma sätt, men istället för att ställa boken på reservationshyllan i biblioteket kommer boken skickas hem till dig med posten.

Observera: Du inte kan reservera en bok som du själv har lånat, eller en bok som du redan har reserverat. Det är inte heller någon mening med att reservera en bok där det finns ett (eller flera) exemplar av boken som inte är utlånade. Det enda som händer då är att du ställs i kö på det exemplar som är utlånat, medans de böcker som finns tillgänglinga fortsätter stå på hyllan i biblioteket.

Text & bild: Katharina Nordling