Alla hjärtans böcker

I morgon är det den 14 februari och Alla hjärtans dag. Från början var det en katolsk sedvänja att fira helgonet Valentin.

Här på biblioteket roar vi oss med informationssökning som ni vet. En trunkerad sökning på Hjärt* avgränsat på bibliotekets katalog i vår söktjänst Summon gav hela 301 träffar på skilda genrer av böcker alltifrån från Management, Hälsa, diktböcker, barnböcker till skönlitteratur. När man trunkerar på detta viset med en stjärna, får man träffar på olika “hjärtord” d v s olika böjningar där någon form av hjärt finns med.

Boken Hjärtsmart: att förebygga hjärt & kärlsjukdom. Boken som är skriven av hälsovetare Henrik Beyer utgår från vetenskapligt baserad hälsoinformation på ett begripligt sätt. Här får du tips om levnadsvanor som förebygger hjärt-kärlsjukdom. Du hittar den på hylla 616.1 Plan 3.

Slående fakta om hjärtat. Är skriven av Lena Sjöberg. Detta är en faktabok riktad till barn 6-9 år om människohjärtat, djurens hjärtan, hjärtat som symbol, kärlek och medkänsla och om hur vi sett på hjärtat genom historien. Du hittar den på vår barn och ungdomsavdelning på plan 4 u612 Sjöberg

Konsten att höra hjärtslag. Skönlitterär ”bestseller” som är klart läsvärd. Den handlar om en framgångsrik advokat i New York som försvinner. Hans dotter följer spåren till släkten i Burma och en makalös historia rullas upp. Som synes i vår katalog: Om du vill läsa den får du logga in dig i mina lån eller säga till oss i infopunkten så ställer vi  dig i kö.

Det här är hjärtat. Bodil Malmsten som gick ur tiden den 5 februari 2016 skriver sin första diktsamling om sorg och förlust. Plan 4 Hc.03 Malmsten.

Hon har också skrivit Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig som är en tryckt del av hennes blogg www.finistere.se  Bloggen skrev hon ända fram till sin död. Boken är ett utdrag från bloggen Juni 2005-feb 2006 och som du också hittar på vår skönlitterära avdelning som ligger på plan 4 (Hc) under M Malmsten.

Köket: hemmets hjärta. En bok av Marianne Larsson om det svenska folkhemmets kök. Boken är rikt illustrerad och ingår i Nordiska museets nya bokserie ”Folkhemmets rum” och berättar om den svenska bostadens utveckling under 1900-talet. Boken speglar samhällsförändringar och nya förbättrade levnadsvillkor i svenska hem under de senaste hundra åren. Du hittar den på plan 3 Hylla: 643 Larsson.

Text & bild: Lena W