Hej Lena Holmberg!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Lena som svarar på några frågor.Hur länge har du jobbat här?
Jag firade 10 år som anställd 2015 och är nu inne på mitt tolfte år. Åren går fort när man trivs! Jag har nog alltid haft arbetsuppgifter som har med förvärv att göra men jag har även haft hand om våra härliga studentassistenter som vi kallade biblioteksvakter på den tiden. En rolig uppgift!

Huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag ingår i funktion Media där jag bl.a. köper in och bevakar litteratur för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Jag är även ansvarig för fjärrlånet vilket innebär allt från att se till att både forskare och studenter får tag i både böcker och artiklar som de inte hittar här hos oss till fakturering och utveckling av system och rutiner. Jag är också med i bibliotekets kommunikationsteam där jag främst arbetar med sociala medier men även andra kommunikationskanaler. Precis som de allra flesta på biblioteket så har jag också schemalagda pass i informationsdisken några gånger i veckan men det senaste halvåret har den mesta tiden gått åt till att sitta med i projektgruppen för implementering av ett nytt bibliotekssystem hos oss och det har varit både arbetsamt och frustrerande, men samtidigt roligt och lärorikt!

Vad tycker du är roligast med jobbet?
Att få hjälpa människor oavsett om det handlar om att de får tag i den där artikeln de så gärna behöver till sin uppsats/avhandling eller lyckas få studenterna gå nöjda från biblioteket efter att ha hjälpt dem en bit på vägen. Det är också skoj (och en utmaning) att försöka få ut information från biblioteket till våra användare på ett bra sätt. Att dessutom ha härliga arbetskamrater gör livet på jobbet roligt varje dag.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Jag är en kulturnörd som slukar både film, tv-serier och gillar att gå på bio, teater, museum och jag läser ganska mycket skönlitteratur så fort jag får en ledig stund. Jag har en familj som jag tillbringar en hel del tid med såklart och vi spelar ofta sällskapsspel ihop och så länge barnen är små gillar vi att vara ute på geocache eller jaga Pokémon men ibland tvingar jag med dem på något kulturevent istället.

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Jag har massvis men jag nöjer mig med tre. Sara Lövestams böcker om den papperslösa privatdetektiven Kouplan ger inblick i ett helt annat liv än det många lever idag, börja med Sanning med modifikation. En dramatisk och laddad roman i min smak är Butcher’s Crossing av John Williams. Det handlar om jakt på buffel men lika mycket om jakten på sig själv. En lågmäld men ändå stundtals hårresande berättelse. Vill man istället ha en rolig läsupplevelse måste(!) man läsa Christer Lundbergs Bläckfisken. En skröna i Göteborgsmiljö som i sin vansinnighet ger många goda skratt.

Text & bild: Tandis Talay