Biblioteket som mötesplats

Var ska vi sitta?

Denna mening hör man ofta av studenter som kommer in i biblioteket. Vi har väldigt många sittplatser på biblioteket att välja mellan, närmare bestämt finns det 800.

Det första man ser när man kommer in i biblioteket är vår fina lounge. Många undrar vad man får och inte får göra i loungen. Det finns egentligen inga skrivna regler för loungen. Tanken är att man ska kunna sitta på sköna soffor och läsa tidskrifterna som finns där, bara sitta och prata eller bara sitta på soffan och ta paus från vardagen.

Frågan är väl mer vad är det man ska göra och vilka behov har man?

Vill man arbeta själv och vill gärna att det ska vara tyst omkring en, då ska man gå till tysta studierummet som finns på plan 2 (Entréplan). Det är tillåtet att ha sin laptop med sig där inne, men stäng gärna av knappljudet. Förutom 30 sittplatser finns det 2 sköna läsfåtöljer i tysta studierummet.

Är det grupparbete som är aktuellt, då har vi 31 grupprum att välja mellan. Alla våra grupprum är bokningsbara. Vissa grupprum har datorer och vissa inte. När man ska boka grupprum finns det information om hur många platser rummet har och om det finns dator eller inte. Denna information står precis under rumsnumret. Det är ganska litet text men den finns där.

Vi har ett rum på plan 4 som heter Studion. Detta rum är resursrum med anpassade datorer för studenter med funktionsnedsättning eller läs- och skrivsvårigheter. För att kunna boka studion måste man kontakta antingen samordnare för studenter med funktionsnedsättning eller dyslexipedagogen då man måste få en tagg med särskild access.

Datorer finns det gott om på biblioteket. Det händer sällan att alla våra datorer är upptagna. Vi har flera datorer på plan 2 och sedan har vi även en datasal på plan 3 med skrivare nära tillhands.

Det positiva med vårt bibliotek är att man faktiskt får ta med sig kaffe (med lock) in, man får även äta frukt och godis inne i biblioteket men när det kommer till mat så har vi en lunch lounge precis utanför biblioteket som vi hänvisar till.

Text och Bild: Tandis Talay