Skriva ut – så här gör du

Är det dags att skriva ut uppsatsen eller kanske en hög med artiklar som du behöver? Här får du reda på hur du gör här på högskolans datorer. Om du har en bärbar dator med dig och vill skriva ut från den så – kolla in denna bloggpost istället.

På datorn

Det viktigaste när du ska skriva ut är att välja rätt skrivare – du ska ALLTID välja skrivaren som heter Print-And-Collect.

Hur själva utskriftsdialogen (eller utskriftsrutan) ser ut beror på vilket program du skriver utifrån. Här ser du hur utskriftsdialogen ser ut i Microsoft Word och i Adobe Acrobat (program för pdf-dokument):

Klicka på bilderna för att se dem ordentligt!

Se till att rätt skrivare är vald, alltså Print-and-Collect – klicka sedan på knappen Print eller Skriv ut. Klart!

Vid skrivaren

Okej, så långt är ju allt väl. Det du tänkte skriva ut är utskrivet. Men nu då, vart kommer den ut? Jo, du kan gå till vilken skrivare som helst – på hela högskolan – och hämta din utskrift. I Biblioteket har vi skrivare på samtliga våningsplan (utom 2,5). Skrivarna är stora och ser ut som kopieringsapparater ungefär (faktum är att dom är både kopiatorer, skrivare och skanner i ett). När du hittat en lämplig skrivare gör du på följande sätt:

1. Logga in på skrivaren (görs antingen genom att visa upp din svarta bricka/chip, eller genom att skriva in S-nummer och lösenord)
  2. Välj Release-alternativet genom att trycka på knappen på touch-skärmen.
  3. Välj vilket dokument du vill skriva ut genom att trycka på det på touch-skärmen. Dokumentet blir gul-markerat när du valt det.
  4. Tryck på den blåa knappen (riktigt knapp – inte på touch-skärmen).
  5. Voila! Det du ville skriva ut är utskrivet!

Om du nu inte fått ut ditt dokument kan detta bero på att du inte har tillräckligt med utskriftskrediter kvar på ditt utskriftskonto – då är det bara till att ladda på kontot, och sedan återvända till skrivaren och hämta ut din utskrift. Hinner du inte ladda kontot samma dag, är det inga problem. Dina utskrifter finns kvar i skrivaren i 48h.

Om du skriver ut ett stort dokument på många sidor (t.ex. en uppsats) eller en Powerpoint med bilder kan det ta en stund för dokumentet att skrivas ut.

Har du frågor är det bara till att kontakta Informationspunkten vid entrén till Biblioteket så får du hjälp med dina utskrifter.

Text & bild: Katharina Nordling