Söktips i Primo: avgränsa mot böcker

När du söker i Primo har du möjlighet att avgränsa dina sökningar på flera sätt. Du hittar avgränsningarna i menyn till vänster i gränssnittet.

Låt oss säga att du söker efter en tryckt bok. När du skrivit in dina söktermer i sökrutan och gjort sökningen får du en träfflista som kan vara ganska omfattande. I träfflistan hittar du troligen flera olika publikationstyper, t.ex. Tidskriftsartikel, Bok, Konferensrapport, Avhandling med flera. För att kunna fokusera på böcker har du flera avgränsningsmöjligheter till hands.

Tryckta böcker

Om du är ute efter en tryckt bok väljer du att avgränsa på “Högskolans bibliotek” under rubriken “Bibliotek”. Då kommer du att få en träfflista med titlar som finns i bibliotekets samling av främst tryckt material. Om du enbart vill se de titlar som finns inne, alltså inte är utlånade, kan du klicka på “Exemplar på hyllan” under rubriken “Visa bara”. Kom ihåg dock, då ser du inte hela utbudet, så om du har tänkt att reservera en bok, då är det att föredra att avgränsa på “Högskolans bibliotek” för då ser du böcker som både finns på hyllan och är utlånade.

Tryckta och elektroniska böcker

Om du letar efter både tryckta och elektroniska böcker väljer du att avgränsa dig på “Böcker” under rubriken “Resurstyp”. Då får du både tryckta och elektroniska böcker i träfflistan. Om du är ute efter böcker inom ett visst ämne kan denna metod vara att föredra då du får fler titlar att välja mellan.

Genom att använda dig av avgränsningar i Primo har du möjlighet att förfina dina sökningar och precisera träfflistan.

Text och bild: Klaz Arvidson