Nobelprisen 2018 – en snabb sammanfattning

Idag är det dags igen – det är Nobeldagen och årets priser delas ut – här får du en kort sammanfattning av priserna och pristagarna.

Fysiologi eller medicin

Årets nobelpris i medicin delas mellan två forskare, James P. Allison och Tasuku Honjo. De får dela på priset utifrån sina insatser inom cancerforskningen. Deras banbrytande forskning, där immunförsvarets inneboende förmåga att angripa tumörceller förstärks, utgör en milstolpe i kampen mot cancer. Allison upptäckte att ett sedan tidigare känt protein fungerade som broms i immunförsvaret när det kom till bekämpandet av tumörer. Honjo å sin sida upptäckte ett helt nytt protein i våra immunceller, och genom kartläggning insåg han att även detta protein fungerade som en broms. Båda forskarna har därefter utvecklat metoder för att släppa på bromsen hos immunförsvaret, i syfte att behandla cancertumörer. Forskning för att hitta något sätt att använda immunförsvaret som en del i behandlingen av cancer har genomförts i över 100 år, men fram till dessa två forskares genombrott har framgångarna varit måttliga. Deras resultat används i vården idag, och även som grund för att forska fram ännu bättre metoder för att bota cancer. (1)

Vill du läsa någon av artiklarna där Allison och Honjo beskriver sina forskningsresultat kan du hitta dem via Primo.

Fysik

Årets nobelpris i fysik delas av tre forskare, hälften ges till Arthur Ashkin och andra hälften delas av Gérard Mourou och Donna Strickland. Det som är gemensamt för dessa tre forskares forskning är att de utvecklat metoder och verktyg som sedan kan användas till forskning inom andra områden. Ashkin har utvecklat en så kallad laserpincett, dvs ett instrument gjort av laser som man kan greppa väldigt små beståndsdelar med, exempelvis atomer, molekyler och även levande bakterier. Mourou och Strickland har å sin sida utvecklat högintensitetslaser, med de kortaste och mest intensiva laserpulser som människan någonsin skapat. Denna upptäckt används bland annat till ögonoperationer idag, men alla olika användningsområden för både högintensitetslasern och laserpincetten är knappast utforskade fullt ut idag. (2)

Vill du läsa någon av artiklarna där Ashkin, Mourou eller Strickland beskriver sina forskningsresultat kan du hitta dem via Primo.

Kemi

Årets nobelpris i kemi delas även det av tre forskare, ena halvan går till Frances H. Arnold och andra halvan delas av George P. Smith och Sir Gregory P. Winter. Forskningen som dessa tre forskare bedriver handlar om riktad evolution, om att använda samma principer som gjort att det utvecklats livsformer som klarar sig i i stort sett varje skrymsle på jorden, dvs det vi känner som evolution. Men istället för att låta det hela gå långsamt och slumpartad, aktivt använda samma principer (genetiska förändringar och urval) för att utveckla proteiner i sina laboratorier som kan hjälpa till att lösa mänskliga problem. Arnolds genomförde den första riktade evolutionen av enzymer, och efter att hon genom forskning förfinat sina metoder så används de numer för att framställa bland annat läkemedel och förnybara bränslen på ett mer miljövänligt sätt. Smith och Winter har med hjälp av riktad evolution forskat fram antikroppar som idag används för att framställa nya läkemedel som behandlar autoimmuna sjukdomar och i vissa fall kan bota spridd cancer. (3)

Litteratur

Årets nobelpris i litteratur delas tyvärr inte ut. Tidigare har 114 författare fått priset, och om man inte har läst något av dem alla finns här en lista över vilka pristagarna genom historien är. Biblioteket har med största säkerhet någon bok av varje författare. Skulle man vara sugen på att läsa något helt annat än en nobelpristagare är det också möjligt. På plan fyra i biblioteket hittar du många bra skönlitterära böcker.

Fredspriset

Ceremonin för utdelningen av det norska nobelpriset hålls i Oslo och det är Den norske nobelkomite som utser pristagarna varje år. Årets fredspris delas mellan två personer nämligen Denis Mukwege och Nadia Murad för deras insatser för att få ett stopp på användandet av sexuellt våld som vapen i väpnade konflikter. Mukwege, som är läkare, har i många år arbetat med att hjälpa kvinnor som drabbats av sexuellt våld i inbördeskriget i Kongo. Murad är yazidier och blev tillfångatagen som sexslav av IS under 2014. Efter tre månaders mardrömstillvaro lyckades Murad fly, och har sedan vittnat om de övergrepp och sexuella våld hon blivit utsatt för. (4)

Vill du veta mer?

• På SVT Play finns en 1,5 timmar lång dokumentär om Nadia Murad: Nadia – folkmordets röst.
  • Radioprogrammet Vetandets värld (Sveriges radio P1) har träffat två svenska professorer som under 13 år studerat det sexuella våldet i Kongo, de har bland annat intervjuat förövarna för att hitta orsakerna bakom användandet av sexuellt våld i inbördeskriget. Lyssna här – 20 minuter långt.

Ekonomi

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne delas i år mellan William D. Nordhaus och Paul M. Romer. Dessa två forskare har studerat och konstruerat modeller för hur vi kan skapa långsiktig tillväxt och globalt välstånd. Det handlar bland annat om hur ekonomi och klimat samspelar, och forskningen tar sin utgångspunkt i forskarvärldens oro för växthuseffekten. De har inte tagit fram några färdiga lösningar, men deras forskning har fört oss närmare en idé om hur vi kan få en uthållig och hållbar tillväxt i världen. (5)

Referenser:
(1) https://www.nobelprize.org/uploads/2018/10/press-medicine2018-sv.pdf
(2) https://www.nobelprize.org/uploads/2018/10/press-physics2018-sv.pdf
(3) https://www.nobelprize.org/uploads/2018/10/press-chemistry2018-sv.pdf
(4) https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2018/press-release/
(5) https://www.nobelprize.org/uploads/2018/10/press-economicsciences2018-sve.pdf

Text: Katharina Nordling
Bilder: Mostphotos