Återvinn plasten

En samling med skräp på en strand

Den här veckan pågår en kampanj på Högskolan i Borås som kallas för Plastkampen. Högskolan arbetar idag mycket med hållbar utveckling och mellan den 8-12 april kommer vi tillsammans att försöka göra en insats för miljön genom att samla in plast för återvinning. Var med du också och återvinn plast, gå på föreläsningar och delta i plogging. Läs mer om initativet och läs hela programmet här.

Högskolan i Borås har en framgångsrik forskning inom resursåtervinning och många olika forskningsprojekt pågår kring hur vi kan ersätta plast med nedbrytbart material som på köpet kan vara ätbart! Fler projekt pågår där forskare ser om vi istället för den traditionella råoljan kan använda oss av mer naturliga material att göra “plast” av. Om du är intresserad av att veta mer, sök efter publikationer via biblioteket och Högskolans publikationsdatabas DIVA. Vill du låna böcker om just plast och polymer i biblioteket är hylla 668 en bra hylla att börja på. Där hittad du bl.a. Ulf Bruders bok “Värt att veta om plast : en plasthandbok för alla”.

Vill du istället gå rakt på sak och börja plastbanta i hemmet kan du låna “Den onda badankan: ditt barn och de osynliga gifterna” som du hittar på hylla 613.

Det finns mycket mer att läsa on och ta reda på om plast och återvinning, börja gärna att browsa i bibliotekets söktjänst Primo. Eller läs på mer om plast och miljö på Naturvårdsverkets webbsidor. Du kan ävan få mer praktiska tips på hur du kan ersätta den farliga plast du har hemma med bättre produkter på Naturskyddsföreningens webbsidor. Ja det finns som sagt mycket att läsa men än bättre kanske är att göra något direkt, glöm inte att dra ditt strå till stacken och återvinn den plast du trots allt har hemma!

Text: Lena Holmberg
Bild: Unsplash, John Cameron